
Grahova juha z luštrekom
Grahova juha z luštrekom

Sestavine
- 2,5 kg svežega graha v strokih ali 900 g izluščenega
- 100 g masla
- 170 g mlade čebulice
- 1 strok česna
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 100 g kisle smetane ali crème fraîche
- šopek luštreka (približno 10 vejic) ali šopek mete
- sol
- poper
- olivni kruh, ko postrežemo

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.
Sestavine
- 2,5 kg svežega graha v strokih ali 900 g izluščenega
- 100 g masla
- 170 g mlade čebulice
- 1 strok česna
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 100 g kisle smetane ali crème fraîche
- šopek luštreka (približno 10 vejic) ali šopek mete
- sol
- poper
- olivni kruh, ko postrežemo
Postopek
Grah izluščimo, 8 najlepših strokov pa pustimo celih. V večji ponvi s pokrovom raztopimo polovico masla, mu dodamo drobno nasekljano čebulico in česen, pokrijemo in 5 minut nežno vse skupaj pražimo. Dodamo juho, zavremo in dodamo ves grah, tudi tistega v strokih. Kuhljamo 2 do 3 minute, da se grah zmehča.
Iz juhe odstranimo cele stroke z grahom in jih splaknemo pod mrzlo vodo. V juho damo smetano, luštrekove liste ali meto in vse skupaj s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Po okusu začinimo s soljo in poprom in juho ohladimo. Če jo želimo postreči hladno, jo ohladimo v hladilniku.
Če jo želimo postreči toplo, jo še malo pokuhamo, vendar ne zavremo. Postrežemo jo tako, da vsak krožnik okrasimo s strokom graha. Zraven odlično tekne na žaru popečen olivni kruh.