
Goveji medaljoni v zelenini omaki
Goveji medaljoni v zelenini omaki

Sestavine
- 800 g goveje pljučne pečenke
- sol
- poper
- 60 g olja
- 1 majhna šalotka
- ½ gomolja zelene
- ½ šopka peteršilja
- nekaj listov zelene
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,25 dl crème fraîche
- 3 žlice pečenkinega soka

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.
Sestavine
- 800 g goveje pljučne pečenke
- sol
- poper
- 60 g olja
- 1 majhna šalotka
- ½ gomolja zelene
- ½ šopka peteršilja
- nekaj listov zelene
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,25 dl crème fraîche
- 3 žlice pečenkinega soka
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, zeleno operemo, olupimo in narežemo na paličice. Liste zelene in peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Z mesa odstranimo vse kite in kožice ter morebitno maščobo in ga narežemo na osem enako velikih medaljonov, ki jih posolimo in popopramo.

Olje segrejemo v dovolj veliki ponvi in medaljone z obeh strani – odvisno od okusa – bolj ali manj rožnato popečemo. Vzamemo jih iz ponve in damo na toplo. S pečenkinega soka poberemo maščobo in v njem svetlo popražimo čebulo. Dodamo paličice zelene in še naprej pražimo; nato zalijemo s pečenkinim sokom, dodamo sladko smetano in crème fraîche, da se zgosti. Dodamo še peteršilj in liste zelene ter na koncu posolimo in popopramo. Omako serviramo z medaljoni na ogretih krožnikih in čim prej postavimo na mizo. Kot prilogo lahko ponudimo naravno pripravljeno zelenjavo.
