
Sestavine
- 4 kg težko svinjsko pleče brez kosti, z zarezano kožo
- 12 strokov česna
- 2 žlici mlete paprike
- 1 žlica soli
- 1 dl rastlinskega olja
- sok 3 limon
- 4 veliki razpolovljeni krompirji
Preberite tudi

Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.
Sestavine
- 4 kg težko svinjsko pleče brez kosti, z zarezano kožo
- 12 strokov česna
- 2 žlici mlete paprike
- 1 žlica soli
- 1 dl rastlinskega olja
- sok 3 limon
- 4 veliki razpolovljeni krompirji
Postopek
Dan prej pripravimo meso. Osušimo ga s kuhinjskim papirjem. V multipraktiku zmeljemo česen z mleto papriko, oljem, limonovim sokom in soljo. S to marinado natremo meso in ga damo v hladilnik za 12 do 24 ur.
Pečico segrejemo na 150 °C. Krompir razpolovimo, zložimo v velik pekač in nanj položimo meso (krompir deluje kot rešetka oziroma podstavek). Prelijemo z marinado, ki je ostala, in 3 dl vode, pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 5 ur.
Folijo odstranimo, temperaturo v pečici povečamo na 180 °C in pečemo še 1 uro.
Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo počivati 20 do 30 minut. Postrežemo tako, da odstranimo koščke hrustljave skorje, nato z 2 vilicami natrgamo meso, lahko pa ga tudi narežemo, in ga postrežemo s krompirjem in drugimi prilogami.
Pisane priloge
Fižol s paradižnikom
Dve šalotki nasekljamo, dva korenčka narežemo na kockice, čebulo pa na lističe in vse skupaj stresemo v veliko kozico na vroče olje. Nežno pražimo in medtem mešamo, da se vse zmehča, a ne obarva. Šest paradižnikov narežemo na kose, jih posujemo s soljo, dodamo v kozico in počasi kuhamo 15 minut. Dodamo odcejen fižol iz pločevinke (400 g) zmanjšamo temperaturo in pogrejemo. Solimo in popramo po okusu ter vmešamo nasekljan peteršilj. Ponudimo na pečenih krompirjevih polovičkah iz zgornjega recepta, ljubitelji pikantnega pa naj si jed začinijo še z malo čilijeve paste.
Zeliščna solata s čilijem
Rdeče in zelene čilije po dolgem razpolovimo in odstranimo toliko semen, kot želimo (v semenih se skriva ostrina), nato jih narežemo na tanke trakove. Damo jih v skledo in poškropimo z malo vode. Meto, koriander, peteršilj in grahove poganjke zelo grobo nasekljamo in jih zmešamo s čilijem. Po želji zabelimo z oljčnim oljem in limetinim sokom.
Pikanten jogurt s kumaro
V majhni ponvi brez maščobe pražimo po 1 žličko mletega kumina (orientalske kumine), mletega koriandra in kurkume ter 1⁄2 žličke mletega kardamoma 2 minuti. Razpolovimo 1 kumaro, ji odstranimo semena in narežemo na tanke rezinice, nato zmešamo s 5 dl navadnega jogurta, popraženimi začimbami in sokom 1 limone.