
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka

Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Na kaj paziti pri pripravi domače šabese?
Na robovih gozdov je že začel cveteti bezeg, zato je čas za domačo šabeso. Pri pripravi tega okusnega bezgovega napitka velja upoštevati nekaj ključnih napotkov, da bo šabesa res okusna in varna za uživanje.
Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol
Postopek
V možnarju stremo zrna popra z gorčičnimi in koromačevimi semeni. Goveji file najprej premažemo z gorčico in nato povaljamo v začimbni mešanici. File pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se nekaj časa marinira (pripravimo ga lahko največ 2 dni pred peko).
Dve uri pred peko meso vzamemo iz hladilnika in ga postavimo na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 200 °C. V ponvi, dovolj veliki, da v njej popečemo file, segrejemo olje. File solimo in popečemo z vseh strani.
Neolupljeno rdečo čebulo narežemo na debele okrogle rezine. Zložimo jih v pekač, tako da iz njih naredimo posteljico za file. Nanje postavimo file; v pekač dodamo tudi začimbe, ki so medtem padle z mesa. File pečemo 20 minut, če želimo rdeče pečenega, 25 minut za srednje pečenega in 35 minut za prepečeno meso.
File vzamemo iz pekača in ga postavimo na pladenj. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati na toplem približno pol ure, medtem pa pripravimo omako. V pekač s čebulo in sokom od pečenja dodamo 2 žlici olja, škrobno moko in zdrobljene jušne kocke. Vmešamo marmelado, pekač postavimo na srednje segreto ploščo štedilnika in postopoma vmešamo še vino in 4 dl vroče vode. S kuhalnico postrgamo vse zapečene dele v pekaču. Omako kuhljamo 15 minut, da se malo reducira, pa želji jo začinimo še s soljo. Precedimo jo v drugo kozico in shranimo na toplem do postrežbe. Meso narežemo na rezine, okrasimo s svežim timijanom in postrežemo z vinsko omako.