
Bezgova torta z mandljevim piškotom
Bezgova torta z mandljevim piškotom

Sestavine
tortna podlaga
- 500 g mandljevih piškotov
- 250 g masla
bezgova krema
- 2,5 dl mleka
- ¼ vaniljevega stroka
- 500 g bezgovih cvetov
- lupina ¼ limone
- 2 rumenjaka
- 60 g sladkorja
- 20 g škroba
- 20 g masla
- 3 dl sladke smetane
- 4 listi želatine

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
tortna podlaga
- 500 g mandljevih piškotov
- 250 g masla
bezgova krema
- 2,5 dl mleka
- ¼ vaniljevega stroka
- 500 g bezgovih cvetov
- lupina ¼ limone
- 2 rumenjaka
- 60 g sladkorja
- 20 g škroba
- 20 g masla
- 3 dl sladke smetane
- 4 listi želatine
Postopek
Mandljeve piškote zdrobimo, jim dodamo maslo in vse skupaj dobro pregnetemo. Piškotno maso damo v okrogel model za torto premera 20 cm (lahko uporabimo tudi več manjših okroglih modlov in naredimo majhne tortice – kot na fotografiji), jo poravnamo in pečemo v pečici na 160 °C približno 10 minut.
Kremo pripravimo tako, da mleko z vaniljevim strokom, bezgovimi cvetovi in limonovo lupino zavremo, pokrijemo in pustimo stati pol ure.
Rumenjaka s sladkorjem penasto stepemo, umešamo škrob in prilijemo precejeno mleko. Kremo kuhamo, da vre 3 minute, umešamo maslo in ohladimo. Sladko smetano stepemo, dodamo namočeno in raztopljeno želatino ter premešamo. Kuhano kremo gladko razmešamo in jo primešamo stepeni smetani.
Na ohlajeno piškotno tortno podlago prilijemo bezgovo kremo in model postavimo v hladilnik za najmanj tri ure. Torto okrasimo z jagodičevjem in ocvrtimi bezgovimi cvetovi.