
Čokoladne rezine z višnjami
Kakšne jagode in čokolada, za valentinovo vas bodo tokrat navdušile žametne višnje
Čokoladne rezine z višnjami
Kakšne jagode in čokolada, za valentinovo vas bodo tokrat navdušile žametne višnje

Sestavine
- 80 g mandljevih piškotov amarettov
- 400 g kakovostne temne čokolade
- 4 dl sladke smetane
- 400 g višnjevega kompota
- 2 žlici višnjevega žganja

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 80 g mandljevih piškotov amarettov
- 400 g kakovostne temne čokolade
- 4 dl sladke smetane
- 400 g višnjevega kompota
- 2 žlici višnjevega žganja
Postopek
Kvadraten model s stranico 20 cm obložimo s trakom papirja za peko, tako da visi čez rob – da bomo sladico potem lahko dvignili iz modla. Po dnu potresemo grobo zdrobljene amarette.
Nasekljano čokolado damo v nepregorno skledico, smetano pa nalijemo v kozico in zavremo, nato z njo prelijemo čokolado in mešamo, da se popolnoma stopi. Mešanico prelijemo na piškote v modlu, nato jo poravnamo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure (lahko pa tudi za 2 dni).
Medtem ko se čokolada strjuje v hladilniku, višnje odcedimo nad majhno kozico in jih damo na stran, sok, ki mu dodamo žganje, pa ob nežnem vrenju kuhamo približno 5 minut, da se zgosti v sirup. To lahko naredimo dan prej in oboje shranimo v hladilniku.
Ko želimo sladico postreči, jo s pomočjo papirja za peko dvignemo iz modla in položimo na desko. Oster nož pomočimo v vročo vodo in sladico narežemo na 6 ličnih rezin. S slaščičarskim čopičem z višnjevim sirupom na vsak krožnik naslikamo debelo črto, na katero prečno položimo čokoladno rezino. Na vsako rezino razporedimo nekaj višenj, zraven pa postrežemo dodaten sirup.