Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Torta črni gozdiček

Torta črni gozdiček

Čas priprave 2 h + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12–16 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

biskvit

  • 160 g gladke moke
  • 40 g kakava
  • 160 g sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 100 g stopljenega masla
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana lupina ½ limone
  • maslo in moka za tortni model

čokoladna krema

  • 2,5 dl smetane
  • 50 g temnega čokoladnega obliva (kuverture) ali temne čokolade

višnjev nadev

  • 300 g izkoščičenih višenj
  • 1,5 dl višnjevega soka
  • 40 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • lupina ½ limone in ½ pomaranče
  • 1 žlica jedilnega škroba in 2 žlici višnjevega soka
  • 3 listi želatine, namočeni v hladni vodi

višnjeva smetana

  • 5 dl smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 listi želatine, namočeni v hladni vodi
  • 4 žlice višnjevega žganja (kirsch)
  • 1 dl višnjevega soka in 1 dl vode ter 2 žlici višnjevega žganja za navlažitev biskvita

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

biskvit

  • 160 g gladke moke
  • 40 g kakava
  • 160 g sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 100 g stopljenega masla
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana lupina ½ limone
  • maslo in moka za tortni model

čokoladna krema

  • 2,5 dl smetane
  • 50 g temnega čokoladnega obliva (kuverture) ali temne čokolade

višnjev nadev

  • 300 g izkoščičenih višenj
  • 1,5 dl višnjevega soka
  • 40 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • lupina ½ limone in ½ pomaranče
  • 1 žlica jedilnega škroba in 2 žlici višnjevega soka
  • 3 listi želatine, namočeni v hladni vodi

višnjeva smetana

  • 5 dl smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 listi želatine, namočeni v hladni vodi
  • 4 žlice višnjevega žganja (kirsch)
  • 1 dl višnjevega soka in 1 dl vode ter 2 žlici višnjevega žganja za navlažitev biskvita

Postopek

1

Čokoladno kremo naredimo tako, da smetano zavremo, vmešamo koščke čokoladnega obliva in z metlico zmešamo, da se čokolada raztopi. Čez noč pustimo na hladnem.

2

Model namastimo in potresemo z moko, pečico segrejemo na 190 °C. Moki dodamo kakav in mešanico presejemo. Sladkor v prahu, jajca, sol, vaniljin sladkor in limonovo lupino čvrsto stepemo. Dodamo moko s kakavom in primešamo še ohlajeno stopljeno maslo. Maso napolnimo v model in pečemo 30 minut. Biskvit v modlu ohladimo, nato ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo. En oblat položimo v tortni model in ga navlažimo s polovico mešanice višnjevega soka, vode in žganja.

3

Višnjev nadev pripravimo tako, da višnjev sok zavremo s sladkorjem in cimetom ter limonovo in pomarančno lupino. Cimet in lupini odstranimo in v tekočino vmešamo s sokom razpuščen škrob. Dodamo višnje in ožeto želatino, maso hitro premešamo, jo 15 minut ohlajamo, nato pa razporedimo po prvem oblatu.

4

Čokoladno smetano čvrsto stepemo, da dobimo čokoladno kremo, ki jo nabrizgamo med višnjev nadev. Pokrijemo z drugim oblatom in ga navlažimo.

5

Pripravimo še višnjevo smetano. Smetano stepemo s sladkorjem. Želatino ožmemo, raztopimo v žganju in vmešamo v smetano. S smetano premažemo drugi oblat, malo smetane pa prihranimo. Na vrh položimo tretji oblat in torto postavimo za 5 ur na hladno. Nato jo premažemo s preostalo smetano in okrasimo z višnjami in čokoladnimi ostružki.

Nasvet

Namesto višenj lahko uporabimo tudi češnje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.