
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?

Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Preberite tudi

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?
Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Postopek
Iz strokov kardamoma poberemo seme in ga v možnarju zdrobimo v prah. Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri čisto narahlo vre voda). Medtem jo občasno pomešamo. Ko je stopljena, vanjo vmešamo kardamomov prah.
Smetano stepemo toliko, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo narahlo vmešamo jogurt, kokosovo smetano, kavo in javorov sirup. Piškote nalomimo na koščke, velike za grižljaj, in jih skupaj s kandiranimi češnjami vmešamo v maso (mogoče se bo sesirila, ampak ne skrbite). Z lopatico (najbolje silikonsko) previdno, a temeljito vmešamo še stopljeno čokolado – to lahko traja par minut.
Podolgovat model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, vanj nalijemo čokoladno mešanico in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure. Ohlajeno sladico narežemo na rezine in postrežemo.