
Telečja pečenka s korenjem in pomarančo
Telečja pečenka s korenjem in pomarančo

Sestavine
- 1,5 kg telečjih pleč
- 3 stroki česna
- šopek timijana
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 800 g drobnega, še bolje pa mladega korenja
- 1 velika šalotka
- ščep sladkorja v prahu
- lupina 1 pomaranče
- 1,5 dl belega vina
- 3,5 dl piščančje jušne osnove

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 1,5 kg telečjih pleč
- 3 stroki česna
- šopek timijana
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 800 g drobnega, še bolje pa mladega korenja
- 1 velika šalotka
- ščep sladkorja v prahu
- lupina 1 pomaranče
- 1,5 dl belega vina
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso zvijemo in zavežemo s kuhinjsko vrvico. Česen olupimo, dva stroka stremo, enega pa narežemo na rezine. Razpoke v plečih zapolnimo z narezanim česnom in nekaj timijana ter pleča dobro začinimo. Korenje očistimo, vendar del stebel pustimo. Šalotko olupimo in grobo nasekljamo. Lupino polovice pomaranče naribamo, drugo polovico pa narežemo na trakce.
V globoki ognjevarni posodi segrejemo olje in maslo ter teletino dobrih 15 minut počasi pečemo na vseh straneh, da je lepo rjava. Meso odstavimo na krožnik, v posodo pa položimo korenje, šalotko in sladkor v prahu ter pražimo 5 minut, da se vse rahlo karamelizira. Korenje odstranimo, vse drugo pa pustimo v posodi. Dodamo preostali timijan, strt česen in pomarančno lupino v trakcih. Nato teletino položimo nazaj na sredino posode in jo prelijemo z vinom ter jušno osnovo. Posodo pokrijemo in jed v pečici pečemo 1 uro.
Posodo vzamemo iz pečice, jo odkrijemo in okoli mesa razporedimo korenje. Nato jo postavimo nazaj v pečico in odkrito pečemo še eno uro. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Na kuhinjski deski ga nato razrežemo na rezine ter postrežemo z omako od pečenke in mehkim korenjem.