
Sestavine
biskvit
- 2 jajci
- 1 skodelica (2,5 dl) sladkorja
- 1 skodelica pšeničnega zdroba
- 1 skodelica mletih orehov
- 1 skodelica mleka
- 2 žlici moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jabolki
obliv
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g masla
- pekač velikosti 21 x 24 cm

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
biskvit
- 2 jajci
- 1 skodelica (2,5 dl) sladkorja
- 1 skodelica pšeničnega zdroba
- 1 skodelica mletih orehov
- 1 skodelica mleka
- 2 žlici moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jabolki
obliv
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g masla
- pekač velikosti 21 x 24 cm
Postopek
V skledo ubij jajci, dodaj skodelico sladkorja in sestavine penasto zmešaj z ročnim mešalnikom. Dodaj mlete orehe, mleko, moko, vaniljev sladkor, pecilni prašek in zdrob. Vse skupaj ponovno zmešaj z mešalnikom.

Jabolki olupi in grobo naribaj (pazi na prste!) ter dodaj k pripravljeni masi. Naribani jabolki v maso vmešaj s kuhalnico.

Pečico segrej na 200 °C. Pekač velikosti približno 21 x 24 cm obloži s papirjem za peko. Nanj vlij pripravljeno mešanico in površino zravnaj z lopatico ali žlico. Biskvit prestavi v ogreto pečico in peci 15 do 20 minut.

Medtem pripravi čokoladni obliv. Čokolado razlomi v lonček, jo počasi segrej, da se stopi, in vmešaj še maslo. Ko je kolač pečen, ga previdno vzemi iz pečice in prelij s stopljeno čokolado. Kolač naj se ohladi, nato ga razreži na kocke.
