Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Brodet s česnovimi kruhki

Brodet s česnovimi kruhki

Čas priprave 1 h 25 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 rdeč čili
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 2 dl belega vina
  • 3,5 dl ribje jušne osnove
  • ½ neškropljene pomaranče
  • 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
  • 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
  • 400 g očiščenih neolupljenih rakov
  • majhen šopek peteršilja
  • sol
  • poper

česnovi kruhki

  • 2 stroka česna
  • 1 štruca belega kruha
  • 5 žlic oljčnega olja

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 rdeč čili
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 2 dl belega vina
  • 3,5 dl ribje jušne osnove
  • ½ neškropljene pomaranče
  • 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
  • 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
  • 400 g očiščenih neolupljenih rakov
  • majhen šopek peteršilja
  • sol
  • poper

česnovi kruhki

  • 2 stroka česna
  • 1 štruca belega kruha
  • 5 žlic oljčnega olja

Postopek

1

Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo. Iz pomaranče z nožem za lupljenje zelenjave izrežemo 3 trakove. Ribo narežemo na večje kose.

2

V veliki globoki ponvi segrejemo olje in 5 minut na srednji temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo čili in česen ter pražimo še nekaj minut. Dodamo najprej paradižnikovo mezgo, malo jo prepražimo in nato dodamo svež paradižnik. Zvišamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo 10 do 15 minut, da paradižnik postane kašast. Prilijemo vino in kuhamo še 10 minut, da se skoraj vse vino pokuha.

3

Dodamo ribjo jušno osnovo in pomarančno lupino, temperaturo pa uravnamo tako, da omaka nežno vre. V omako vstavimo kose ribe in kuhljamo 5 minut, nato dodamo školjke in rake in kuhljamo še 5 minut, da se riba skuha in školjke odprejo (neodprte školjke zavržemo). Če je potrebno, še malo solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s česnovim kruhom.

4

Kruh narežemo na centimeter tanke rezine, ga pokapljamo z oljčnim oljem in spečemo na žaru. Ko je še topel, ga natremo z napol prerezanim strokom česna.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.