
Brodet s česnovimi kruhki
Brodet s česnovimi kruhki

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo. Iz pomaranče z nožem za lupljenje zelenjave izrežemo 3 trakove. Ribo narežemo na večje kose.
V veliki globoki ponvi segrejemo olje in 5 minut na srednji temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo čili in česen ter pražimo še nekaj minut. Dodamo najprej paradižnikovo mezgo, malo jo prepražimo in nato dodamo svež paradižnik. Zvišamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo 10 do 15 minut, da paradižnik postane kašast. Prilijemo vino in kuhamo še 10 minut, da se skoraj vse vino pokuha.
Dodamo ribjo jušno osnovo in pomarančno lupino, temperaturo pa uravnamo tako, da omaka nežno vre. V omako vstavimo kose ribe in kuhljamo 5 minut, nato dodamo školjke in rake in kuhljamo še 5 minut, da se riba skuha in školjke odprejo (neodprte školjke zavržemo). Če je potrebno, še malo solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s česnovim kruhom.
Kruh narežemo na centimeter tanke rezine, ga pokapljamo z oljčnim oljem in spečemo na žaru. Ko je še topel, ga natremo z napol prerezanim strokom česna.