
Morska žaba s škampi in gobami
Morska žaba s škampi in gobami

Sestavine
- rep morske žabe (800 g–1 kg)
- 400 g škampov (ali kozic)
- 200 g šampinjonov ali lisičk
- 1 šalotka
- maslo
- oljčno olje
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
- drobnjak za posip

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.
Sestavine
- rep morske žabe (800 g–1 kg)
- 400 g škampov (ali kozic)
- 200 g šampinjonov ali lisičk
- 1 šalotka
- maslo
- oljčno olje
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
- drobnjak za posip
Postopek
Škampom odstranimo glave in oklepe in jih uporabimo za osnovo. Glave in klešče nekoliko potolčemo oziroma stremo. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko, dodamo glave in oklepe škampov in tudi te nekoliko prepražimo. Dodamo mezgo, dobro premešamo, da se še mezga malo prepraži, in zalijemo s približno 3 dl vode. Pokrito kuhljamo pol ure.
Morsko žabo narežemo, solimo in popramo ter na mešanici olja in masla v ponvi pečemo 8 do 10 minut.
Gobe narežemo in na maslu prepražimo. Zalijemo jih s precejeno škampovo osnovo in smetano. V omako vstavimo pečene kose morske žabe in še malo pokuhamo. Omako po potrebi solimo in popramo.
Repke škampov na oljčnem olju popečemo in jih priložimo v omako k žabi. Lahko pa jih dodamo, ko je jed že na krožnikih. Gotovo jed potresemo z narezanim drobnjakom. Za prilogo lahko postrežemo rezance ali riž.