
Morska žaba s škampi in gobami
Morska žaba s škampi in gobami

Sestavine
- rep morske žabe (800 g–1 kg)
- 400 g škampov (ali kozic)
- 200 g šampinjonov ali lisičk
- 1 šalotka
- maslo
- oljčno olje
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
- drobnjak za posip

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.
Sestavine
- rep morske žabe (800 g–1 kg)
- 400 g škampov (ali kozic)
- 200 g šampinjonov ali lisičk
- 1 šalotka
- maslo
- oljčno olje
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
- drobnjak za posip
Postopek
Škampom odstranimo glave in oklepe in jih uporabimo za osnovo. Glave in klešče nekoliko potolčemo oziroma stremo. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko, dodamo glave in oklepe škampov in tudi te nekoliko prepražimo. Dodamo mezgo, dobro premešamo, da se še mezga malo prepraži, in zalijemo s približno 3 dl vode. Pokrito kuhljamo pol ure.
Morsko žabo narežemo, solimo in popramo ter na mešanici olja in masla v ponvi pečemo 8 do 10 minut.
Gobe narežemo in na maslu prepražimo. Zalijemo jih s precejeno škampovo osnovo in smetano. V omako vstavimo pečene kose morske žabe in še malo pokuhamo. Omako po potrebi solimo in popramo.
Repke škampov na oljčnem olju popečemo in jih priložimo v omako k žabi. Lahko pa jih dodamo, ko je jed že na krožnikih. Gotovo jed potresemo z narezanim drobnjakom. Za prilogo lahko postrežemo rezance ali riž.