
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate

Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Postopek
Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.
Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.
Nasvet
Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.