
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate

Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Postopek
Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.
Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.
Nasvet
Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.