Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuskus z ribami in morskimi sadeži

Kuskus po morsko

Kuskus z ribami in morskimi sadeži

Kuskus po morsko

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

ribja jušna osnova

  • 750 g ribjih kosti in obrezkov ali majhnih koščenih rib
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ½ sesekljane čebule
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 1 majhen sesekljan korenček
  • 1 narezan kos stebla belušne zelene
  • košček drobno narezane peteršiljeve korenine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • lovorov list
  • drobna vejica rožmarina, majarona in timijana
  • nekaj poprovih zrn, malo soli
  • 1 žlica limonovega soka
  • 400 g kuskusa
  • 500 g filejev kakovostnih belih morskih rib (morska žaba, brancin, morska lastovica)
  • 500 g klapavic
  • 500 g kuhanih kozic
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 4 sesekljani stroki česna
  • 50 g praženih sesekljanih mandljev
  • 1 rdeč čili
  • 400 g sesekljanih pelatov
  • 1,5 dl belega vina
  • sol
  • poper

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

ribja jušna osnova

  • 750 g ribjih kosti in obrezkov ali majhnih koščenih rib
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ½ sesekljane čebule
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 1 majhen sesekljan korenček
  • 1 narezan kos stebla belušne zelene
  • košček drobno narezane peteršiljeve korenine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • lovorov list
  • drobna vejica rožmarina, majarona in timijana
  • nekaj poprovih zrn, malo soli
  • 1 žlica limonovega soka
  • 400 g kuskusa
  • 500 g filejev kakovostnih belih morskih rib (morska žaba, brancin, morska lastovica)
  • 500 g klapavic
  • 500 g kuhanih kozic
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 4 sesekljani stroki česna
  • 50 g praženih sesekljanih mandljev
  • 1 rdeč čili
  • 400 g sesekljanih pelatov
  • 1,5 dl belega vina
  • sol
  • poper

Postopek

1

Za ribjo osnovo na olju prepražimo čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino. Ko se zelenjava zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo in zalijemo z 1 l vrele vode. Dodamo dišavnice in poprova zrna ter solimo. V jušno osnovo damo oprane ribje odrezke ali manjše ribe, zavremo in kuhljamo pol ure. Malo pred koncem kuhanja dodamo limonov sok. Kuhano osnovo precedimo, odmerimo 4 dl za kuskus, preostalo prihranimo.

2

Kuskus stresemo v skledo in zalijemo z vročo ribjo jušno osnovo. Pokrijemo ga in počakamo 5 minut (upoštevamo navodila na embalaži), da kuskus nabrekne. Z vilicami ga nato zrahljamo.

3

Ribje fileje razrežemo na približno enako velike kose, solimo in popramo. V veliki globoki ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo česen, mandlje in čili. Premešamo, in ko česen zadiši, dodamo pelate. Dušimo 5 minut, nato prilijemo vino in priložimo očiščene klapavice. Pokrijemo in kuhamo 5 minut, nato dodamo rake in ribe. V omako dolijemo prihranjeno ribjo osnovo, če je premalo tekočine. Pokrijemo in kuhljamo še 5 do 7 minut, da se riba skuha. Dosolimo, če je treba, in potresemo s peteršiljem.

4

Kuskus naložimo v sredino skodel, naokrog zložimo ribe, školjke in rake. Prelijemo jih z omako in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.