
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.

Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 velika stroka česna
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
- 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g suhih marelic (po želji)
ko postrežemo
- nekaj vejic peteršilja
- manj masten navadni jogurt (po želji)

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 velika stroka česna
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
- 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g suhih marelic (po želji)
ko postrežemo
- nekaj vejic peteršilja
- manj masten navadni jogurt (po želji)
Postopek
Žar v pečici segrejemo na najvišjo stopnjo. Papriki razpolovimo in jima odstranimo semena, nato ju s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Pod žarom ju pečemo 10 do 15 minut ali toliko časa, da je koža ožgana, meso pa mehko. Papriko pustimo, da se toliko ohladi, da jo lahko primemo, nato odstranimo kožico, ki jo zavržemo. Pečeno papriko narežemo na tanke trakove.
Čebulo narežemo na lističe, česen stremo, ohrovt narežemo. Če bomo uporabili suhe marelice, jih drobno narežemo. V veliki kozici na nizki temperaturi segrejemo olje. Na njem pražimo čebulo 8 do 10 minut, da se zmehča. Primešamo česen, koriander, kumin in hariso ter pražimo še 1 minuto. Dodamo odcejeno in oplaknjeno čičerko ter jušno osnovo, vse skupaj zavremo, potem pa pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.
V juho vmešamo papriko, ohrovt, limonovo lupinico in sok ter po želji še suhe marelice. Pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Juho razdelimo v skodele, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po želji postrežemo z žlico jogurta.