© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čičerkina juha

Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.

Čičerkina juha

Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
BBCGFO-0819_3WaysWithIronRichSoups_32609_558x620_acf_cropped-2_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 rdeči papriki
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 2 velika stroka česna
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
  • 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
  • 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
  • 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
  • naribana lupinica in sok 1 bio limone
  • 50 g suhih marelic (po želji)

ko postrežemo

  • nekaj vejic peteršilja
  • manj masten navadni jogurt (po želji)
malce-pikantna-korenckova-juha_558x620_acf_cropped

7 juh za nežen prehod v jesen

Obilno deževje in meglena jutra napovedujejo začetek jeseni, poletna zelenjava pa se umika bučam, gobam, korenovkam in drugim sestavinam, ki so kot nalašč za okusne juhe.

Sestavine

  • 2 rdeči papriki
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 2 velika stroka česna
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
  • 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
  • 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
  • 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
  • naribana lupinica in sok 1 bio limone
  • 50 g suhih marelic (po želji)

ko postrežemo

  • nekaj vejic peteršilja
  • manj masten navadni jogurt (po želji)

Postopek

1

Žar v pečici segrejemo na najvišjo stopnjo. Papriki razpolovimo in jima odstranimo semena, nato ju s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Pod žarom ju pečemo 10 do 15 minut ali toliko časa, da je koža ožgana, meso pa mehko. Papriko pustimo, da se toliko ohladi, da jo lahko primemo, nato odstranimo kožico, ki jo zavržemo. Pečeno papriko narežemo na tanke trakove.

2

Čebulo narežemo na lističe, česen stremo, ohrovt narežemo. Če bomo uporabili suhe marelice, jih drobno narežemo. V veliki kozici na nizki temperaturi segrejemo olje. Na njem pražimo čebulo 8 do 10 minut, da se zmehča. Primešamo česen, koriander, kumin in hariso ter pražimo še 1 minuto. Dodamo odcejeno in oplaknjeno čičerko ter jušno osnovo, vse skupaj zavremo, potem pa pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.

3

V juho vmešamo papriko, ohrovt, limonovo lupinico in sok ter po želji še suhe marelice. Pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Juho razdelimo v skodele, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po želji postrežemo z žlico jogurta.

Priljubljeni recepti

Morska žaba v zeliščni skorjici

Ta morska žaba je slastna riba, ki je preprosta za pripraviti.

40 min
Enostavno

Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko

Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake

35 min
Srednje zahtevno

Rižota s kostanjem

Iz rubrike Otroci kuhamo

35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.