Kaj boste skuhali danes?
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 velika stroka česna
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
- 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g suhih marelic (po želji)
ko postrežemo
- nekaj vejic peteršilja
- manj masten navadni jogurt (po želji)
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 velika stroka česna
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
- 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g suhih marelic (po želji)
ko postrežemo
- nekaj vejic peteršilja
- manj masten navadni jogurt (po želji)
Postopek
Žar v pečici segrejemo na najvišjo stopnjo. Papriki razpolovimo in jima odstranimo semena, nato ju s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Pod žarom ju pečemo 10 do 15 minut ali toliko časa, da je koža ožgana, meso pa mehko. Papriko pustimo, da se toliko ohladi, da jo lahko primemo, nato odstranimo kožico, ki jo zavržemo. Pečeno papriko narežemo na tanke trakove.
Čebulo narežemo na lističe, česen stremo, ohrovt narežemo. Če bomo uporabili suhe marelice, jih drobno narežemo. V veliki kozici na nizki temperaturi segrejemo olje. Na njem pražimo čebulo 8 do 10 minut, da se zmehča. Primešamo česen, koriander, kumin in hariso ter pražimo še 1 minuto. Dodamo odcejeno in oplaknjeno čičerko ter jušno osnovo, vse skupaj zavremo, potem pa pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.
V juho vmešamo papriko, ohrovt, limonovo lupinico in sok ter po želji še suhe marelice. Pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Juho razdelimo v skodele, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po želji postrežemo z žlico jogurta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smuti z ledenimi kockami
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Krompirjeva solata s kislo smetano in hrenom
Klasična krompirjeva solata je odlična, a še boljša je, če jo nadgradimo s hrenom.