
Breskova pita z mandlji
Breskova pita z mandlji

Sestavine
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 3 velike zrele breskve
- mandljevi lističi in žlica rjavega sladkorja za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
nadev
- 180 g zmletih mandljev
- 50 g mandljevih lističev
- 250 g maskarponeja
- 25 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- ½ žličke mandljevega izvlečka ali arome

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 3 velike zrele breskve
- mandljevi lističi in žlica rjavega sladkorja za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
nadev
- 180 g zmletih mandljev
- 50 g mandljevih lističev
- 250 g maskarponeja
- 25 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- ½ žličke mandljevega izvlečka ali arome
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v tako velik krog, da z njim obložimo model za pite premera 24 cm in testo visi čez rob. Zvijemo ga čez valjar, prenesemo nad model in previdno odvijemo. Robove testa dvignemo, testo potisnemo na dno in ob rob modla. Odvečno testo ob zunanjem robu nežno spodvihamo ob zunanji rob modla. Testo vsepovsod z vilicami večkrat prebodemo, obložimo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 do 25 minut, da se stranice utrdijo, nato fižol in papir odstranimo in testo pečemo še 10 do 15 minut, da postane lepo vzhajano, zlato in hrustljavo. Malo ga ohladimo in nato odrežemo odvečno testo, ki visi čez model. Vse vzhajane dele pritisnemo, da je testo ravno.
Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. Breskvam odstranimo peške in vsako narežemo na 6 krhljev. Vse sestavine za nadev skupaj stepemo in preložimo v testeno osnovo za pito. Obložimo jo z breskvami, potresemo z žlico sladkorja in mandljevimi lističi in pečemo še 40 minut, da postane testo hrustljavo, notranjost pa je še malo majava. Sladico ohladimo na sobno temperaturo in postrežemo s sladko smetano.