
Ajda alla carbonara
Še boljša kot navadna!
Ajda alla carbonara
Še boljša kot navadna!

Sestavine
- 100 g pečene slanine brez kože
- 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl sladke smetane
- sol
- poper
- 500 g ajdovih raviolov s sirom
- 80 g zorjenega sira
- 1 žlica kisa
- 4 rumenjaki

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 100 g pečene slanine brez kože
- 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl sladke smetane
- sol
- poper
- 500 g ajdovih raviolov s sirom
- 80 g zorjenega sira
- 1 žlica kisa
- 4 rumenjaki
Postopek
Dve rezini slanine podolgem narežemo na pol, da dobimo štiri dolge trakove. Preostalo slanino narežemo na rezinice. Trakove hrustljavo popečemo na oljčnem olju, nato jih preložimo na papirnato brisačko, da se odcedijo, in v ponvi popečemo še rezinice slanine. Zalijemo s smetano, malo pokuhamo, solimo in popramo.
Po navodilu na vrečki skuhamo raviole, jih dodamo smetanovi omaki in premešamo, da so z njo enakomerno obdani. Sir naribamo ali nastrgamo po raviolih v omaki.
Nazadnje poširamo še rumenjake: v kozici skoraj do vrelišča segrejemo liter vode s kisom. Tik preden zavre, vanjo previdno spustimo rumenjake. Po eni minuti rumenjake vzamemo iz vode, najlaže s penovko. Zunaj morajo biti čvrsti, na sredini pa še tekoči.
Na vsak krožnik položimo porcijo raviolov z omako in priložimo hrustljavo pečeno slanino ter poširan rumenjak.