
Govedina »alla stroganov« s papriko
Govedina v sočni kremasti omaki
Govedina »alla stroganov« s papriko
Govedina v sočni kremasti omaki

Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete paprike
- 1 zelena paprika
- 200 g šampinjonov
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 250 g rostbifa
- 1,5 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje
- sol
- poper
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete paprike
- 1 zelena paprika
- 200 g šampinjonov
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 250 g rostbifa
- 1,5 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriko operemo, očistimo semena in jo narežemo na večje kose. Gobe skrbno očistimo in jih narežemo na rezine. Mesu odstranimo maščobo in ga narežemo na rezinice.
V ponvi segrejemo olje in na njem nekaj minut pražimo čebulo, da oveni. Dodamo česen in papriko in pražimo še kakšno minuto ali dve, da česen zadiši. Posujemo z mleto papriko, dodamo gobe in še naprej pražimo od 5 do 8 minut, da se gobe zmehčajo. Solimo in poramo.
Prilijemo kis in ogenj povečamo, da kis med vrenjem izpari. Nato prilijemo še juho in jo malo povremo, da se nekoliko zgosti. Dodamo meso in dušimo še 2 do 3 minute. Vmešamo še smetano. Postrežemo z rižem ali rezanci.
Nasvet
Goveji file stroganov je ena najbolj znanih svetovnih jedi. Ime je dobila po članu ruske družine Stroganov, ki naj bi imel francoskega kuharja, ki mu je pripravljal to jed. Izvirno se jed pripravlja z mesom s konca goveje pljučne pečenke, narezanim na majhne zrezke ali trakove. Mi smo ga pripravili s rostbifom, lahko pa bi ga tudi z mesom iz govejega stegna, ki bi ga dušili nekaj minut dlje.