
Govedina »alla stroganov« s papriko
Govedina v sočni kremasti omaki
Govedina »alla stroganov« s papriko
Govedina v sočni kremasti omaki

Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete paprike
- 1 zelena paprika
- 200 g šampinjonov
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 250 g rostbifa
- 1,5 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje
- sol
- poper

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete paprike
- 1 zelena paprika
- 200 g šampinjonov
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 250 g rostbifa
- 1,5 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriko operemo, očistimo semena in jo narežemo na večje kose. Gobe skrbno očistimo in jih narežemo na rezine. Mesu odstranimo maščobo in ga narežemo na rezinice.
V ponvi segrejemo olje in na njem nekaj minut pražimo čebulo, da oveni. Dodamo česen in papriko in pražimo še kakšno minuto ali dve, da česen zadiši. Posujemo z mleto papriko, dodamo gobe in še naprej pražimo od 5 do 8 minut, da se gobe zmehčajo. Solimo in poramo.
Prilijemo kis in ogenj povečamo, da kis med vrenjem izpari. Nato prilijemo še juho in jo malo povremo, da se nekoliko zgosti. Dodamo meso in dušimo še 2 do 3 minute. Vmešamo še smetano. Postrežemo z rižem ali rezanci.
Nasvet
Goveji file stroganov je ena najbolj znanih svetovnih jedi. Ime je dobila po članu ruske družine Stroganov, ki naj bi imel francoskega kuharja, ki mu je pripravljal to jed. Izvirno se jed pripravlja z mesom s konca goveje pljučne pečenke, narezanim na majhne zrezke ali trakove. Mi smo ga pripravili s rostbifom, lahko pa bi ga tudi z mesom iz govejega stegna, ki bi ga dušili nekaj minut dlje.