
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Sestavine
biskvitni piškoti (savoiardi)
- 3 jajca
- 40 g sladkorja v prahu
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
- 75 g gladke moke
- 2 žlici vode
- 80 g naribanih neolupljenih mandljev
- ščepec soli
vaniljeva krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 300 g malin
- kristalni sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
- malinova omaka za okras

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
biskvitni piškoti (savoiardi)
- 3 jajca
- 40 g sladkorja v prahu
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
- 75 g gladke moke
- 2 žlici vode
- 80 g naribanih neolupljenih mandljev
- ščepec soli
vaniljeva krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 300 g malin
- kristalni sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
- malinova omaka za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo z 2 žlicama tople vode, sladkorjem v prahu in soljo. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo maso. Na koncu vmešamo še presejano moko in mandlje.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom. Na pekač nabrizgamo 12 cm dolge in 3 cm široke piškote. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in pečemo 15 do 20 minut. Še tople piškote poberemo s pekača in pustimo, da se ohladijo.
Za kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom, ki smo ga vzdolžno prerezali. Na blagem ognju pustimo 10 minut, nato pa vaniljev strok odstranimo. Rumenjake penasto zmešamo s kristalnim sladkorjem in vmešamo vroče mleko. Maso na blagem ognju med mešanjem segrevamo toliko časa, da dobimo pudingu podobno zmes. Potem omake ne kuhamo več. Ohladimo jo v posodi s hladno vodo (približno 20 °C). Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v topli vaniljevi kremi.

Maline operemo in dobro odcedimo. Polkroglast model s prostornino 1,5 litra obložimo najprej s prozorno folijo, nato pa s piškoti. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo previdno vmešamo v kremo, preden se ta strdi. Maline povaljamo v kristalnem sladkorju. Nekaj piškotov razrežemo na drobne kocke in jih izmenoma s kremo in malinami napolnimo v model; zaključimo s plastjo piškotov.

Model pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik. Šarloto zvrnemo iz modla in folijo previdno odstranimo. Okrasimo jo z malinovo omako. Malinovo šarloto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.