
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Sestavine
biskvitni piškoti (savoiardi)
- 3 jajca
- 40 g sladkorja v prahu
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
- 75 g gladke moke
- 2 žlici vode
- 80 g naribanih neolupljenih mandljev
- ščepec soli
vaniljeva krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 300 g malin
- kristalni sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
- malinova omaka za okras
Preberite tudi

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!

Zakaj je naša goveja juha boljša od vaše
Pisanje o najboljši goveji juhi je v resnici drezanje v osir, saj je pri kuhanju juhe toliko pravil, kolikor je slovenskih družin. Prebili smo se čez knjige in forume, govorili s chefi in našli najboljšo.
Sestavine
biskvitni piškoti (savoiardi)
- 3 jajca
- 40 g sladkorja v prahu
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
- 75 g gladke moke
- 2 žlici vode
- 80 g naribanih neolupljenih mandljev
- ščepec soli
vaniljeva krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 300 g malin
- kristalni sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
- malinova omaka za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo z 2 žlicama tople vode, sladkorjem v prahu in soljo. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo maso. Na koncu vmešamo še presejano moko in mandlje.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom. Na pekač nabrizgamo 12 cm dolge in 3 cm široke piškote. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in pečemo 15 do 20 minut. Še tople piškote poberemo s pekača in pustimo, da se ohladijo.
Za kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom, ki smo ga vzdolžno prerezali. Na blagem ognju pustimo 10 minut, nato pa vaniljev strok odstranimo. Rumenjake penasto zmešamo s kristalnim sladkorjem in vmešamo vroče mleko. Maso na blagem ognju med mešanjem segrevamo toliko časa, da dobimo pudingu podobno zmes. Potem omake ne kuhamo več. Ohladimo jo v posodi s hladno vodo (približno 20 °C). Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v topli vaniljevi kremi.

Maline operemo in dobro odcedimo. Polkroglast model s prostornino 1,5 litra obložimo najprej s prozorno folijo, nato pa s piškoti. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo previdno vmešamo v kremo, preden se ta strdi. Maline povaljamo v kristalnem sladkorju. Nekaj piškotov razrežemo na drobne kocke in jih izmenoma s kremo in malinami napolnimo v model; zaključimo s plastjo piškotov.

Model pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik. Šarloto zvrnemo iz modla in folijo previdno odstranimo. Okrasimo jo z malinovo omako. Malinovo šarloto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.