
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.

Sestavine
- 1 šunka, težka 1,5–2 kg
testo
- 1 kg bele moke
- 40 g kvasa
- 0,5 dl olja
- 20 g soli
- pribl. 6 dl vode
- jajce za premaz šunke in testa

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 šunka, težka 1,5–2 kg
testo
- 1 kg bele moke
- 40 g kvasa
- 0,5 dl olja
- 20 g soli
- pribl. 6 dl vode
- jajce za premaz šunke in testa
Postopek
Šunko skuhamo, ohladimo in osušimo.
Pripravimo testo. V moko nadrobimo kvas, dodamo sol, olje in vodo ter zamesimo. Zgnetemo, da dobimo srednje gosto testo, pustimo, da dvakrat vzhaja, nato ga razvaljamo na debelino 1 cm. Na testo položimo ohlajeno šunko, ki jo z vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, jo zavijemo in spoje testa premažemo z vodo ali z jajcem. Iz ostankov testa oblikujemo liste, cvetove in grozde, ki jih pomočimo v vodo in prilepimo na vrh šunke. Pustimo, da še enkrat vzhaja.
Testo po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem, šunko postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 1 uro. Šunko ponudimo skupaj s kruhom, v katerem se je pekla, in katero od hrenovih omak, recimo jabolčnim ali jajčnim hrenom.
Nasvet
Spečemo lahko tudi surovo dimljeno šunko, le čas pečenja moramo podaljšati: 1 kg težka šunka potrebuje 1 uro pečenja, 3,5 kg težka pa 3 ure in pol. V tem primeru bo kruh bolj trd in suh.