Kaj boste skuhali danes?
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.
Sestavine
- 1 šunka, težka 1,5–2 kg
testo
- 1 kg bele moke
- 40 g kvasa
- 0,5 dl olja
- 20 g soli
- pribl. 6 dl vode
- jajce za premaz šunke in testa
Obeležite svetovni dan testenin s temi slastnimi recepti
Življenje je preplet čarovnije in testenin, je dejal italijanski režiser Federico Fellini. Svetovni dan testenin, ki ga praznujemo 25. oktobra, slavi prav to miselnost.
Sočna pica rolada iz listnatega testa, ki jo boste naravnost oboževali
Preprosta in okusna pica rolada iz listnatega testa s šunko, sirom in gobami. Hrustljava zunaj, mehka znotraj, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Sestavine
- 1 šunka, težka 1,5–2 kg
testo
- 1 kg bele moke
- 40 g kvasa
- 0,5 dl olja
- 20 g soli
- pribl. 6 dl vode
- jajce za premaz šunke in testa
Postopek
Šunko skuhamo, ohladimo in osušimo.
Pripravimo testo. V moko nadrobimo kvas, dodamo sol, olje in vodo ter zamesimo. Zgnetemo, da dobimo srednje gosto testo, pustimo, da dvakrat vzhaja, nato ga razvaljamo na debelino 1 cm. Na testo položimo ohlajeno šunko, ki jo z vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, jo zavijemo in spoje testa premažemo z vodo ali z jajcem. Iz ostankov testa oblikujemo liste, cvetove in grozde, ki jih pomočimo v vodo in prilepimo na vrh šunke. Pustimo, da še enkrat vzhaja.
Testo po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem, šunko postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 1 uro. Šunko ponudimo skupaj s kruhom, v katerem se je pekla, in katero od hrenovih omak, recimo jabolčnim ali jajčnim hrenom.
Nasvet
Spečemo lahko tudi surovo dimljeno šunko, le čas pečenja moramo podaljšati: 1 kg težka šunka potrebuje 1 uro pečenja, 3,5 kg težka pa 3 ure in pol. V tem primeru bo kruh bolj trd in suh.