
Pirhi
Iz rubrike Otroci kuhamo
Pirhi
Iz rubrike Otroci kuhamo

Sestavine
- jajca
- olupki rjave čebule
- 2 žlici kurkume
- 8 čajnih vrečk hibiskusa
- zelišča in listki za okras
- po en kos gaze za vsako jajce
- vrvica ali sukanec
- malo olja

Skrajni čas je, da poskusite ratatuj
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed, ki je osvojila srca in filmska platna, hkrati pa dokazala, da se da iz preprostih sestavin narediti veliko zgodbo.

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli
Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni
Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.
Sestavine
- jajca
- olupki rjave čebule
- 2 žlici kurkume
- 8 čajnih vrečk hibiskusa
- zelišča in listki za okras
- po en kos gaze za vsako jajce
- vrvica ali sukanec
- malo olja
Postopek
Pripravi tri posodice, v katerih boš kuhal jajca, in jih napolni s pol litra vode. V prvo daj čebulne olupke, v drugo vrečke hibiskusovega čaja, v tretjo pa natresi kurkumo in premešaj.

Na vsak kos gaze položi po en listek, nanj položi jajce. Gazo čvrsto zavij okoli jajca in prosi nekoga, da ti jo pomaga zavezati z vrvico.

Zavita jajca položi v posodico z obarvano vodo in jih kuhaj 10 minut. Nato ugasni ogenj in počakaj, da se jajca v vodi ohladijo (tako se bo barva še bolje prijela na jajčno lupino). Previdno jih vzemi iz vode.

Gazo razreži in jajca posuši s kuhinjsko krpo. Kos kuhinjskega papirja pomoči v malo olja in z njim obriši obarvana jajčka, da se bodo lepo svetila.

Namig
Kako močno bodo pirhi obarvani, je odvisno od količine dodanih rastlin ali začimb. Več ko je na primer v vodi čebulnih olupkov, bolj bodo jajčka rdeča. Pirhe lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi barvami: vijolično in rdečo barvo dobimo z rdečo peso, brusnicami, rdečim zeljem in olupki rdeče čebule, rumeno barvo lahko dobimo tudi z žafraniko, nežno zeleno pa s špinačo.