
Pirhi
Iz rubrike Otroci kuhamo
Pirhi
Iz rubrike Otroci kuhamo

Sestavine
- jajca
- olupki rjave čebule
- 2 žlici kurkume
- 8 čajnih vrečk hibiskusa
- zelišča in listki za okras
- po en kos gaze za vsako jajce
- vrvica ali sukanec
- malo olja

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- jajca
- olupki rjave čebule
- 2 žlici kurkume
- 8 čajnih vrečk hibiskusa
- zelišča in listki za okras
- po en kos gaze za vsako jajce
- vrvica ali sukanec
- malo olja
Postopek
Pripravi tri posodice, v katerih boš kuhal jajca, in jih napolni s pol litra vode. V prvo daj čebulne olupke, v drugo vrečke hibiskusovega čaja, v tretjo pa natresi kurkumo in premešaj.

Na vsak kos gaze položi po en listek, nanj položi jajce. Gazo čvrsto zavij okoli jajca in prosi nekoga, da ti jo pomaga zavezati z vrvico.

Zavita jajca položi v posodico z obarvano vodo in jih kuhaj 10 minut. Nato ugasni ogenj in počakaj, da se jajca v vodi ohladijo (tako se bo barva še bolje prijela na jajčno lupino). Previdno jih vzemi iz vode.

Gazo razreži in jajca posuši s kuhinjsko krpo. Kos kuhinjskega papirja pomoči v malo olja in z njim obriši obarvana jajčka, da se bodo lepo svetila.

Namig
Kako močno bodo pirhi obarvani, je odvisno od količine dodanih rastlin ali začimb. Več ko je na primer v vodi čebulnih olupkov, bolj bodo jajčka rdeča. Pirhe lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi barvami: vijolično in rdečo barvo dobimo z rdečo peso, brusnicami, rdečim zeljem in olupki rdeče čebule, rumeno barvo lahko dobimo tudi z žafraniko, nežno zeleno pa s špinačo.