© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pirhi

Iz rubrike Otroci kuhamo

Pirhi

Iz rubrike Otroci kuhamo

Čas priprave 30 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina poljubna
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikonocna-miza_1-1_1115x560_ac_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • jajca
  • olupki rjave čebule
  • 2 žlici kurkume
  • 8 čajnih vrečk hibiskusa
  • zelišča in listki za okras
  • po en kos gaze za vsako jajce
  • vrvica ali sukanec
  • malo olja
osvezilni-zeliscni-koktajli

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli

Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

Sestavine

  • jajca
  • olupki rjave čebule
  • 2 žlici kurkume
  • 8 čajnih vrečk hibiskusa
  • zelišča in listki za okras
  • po en kos gaze za vsako jajce
  • vrvica ali sukanec
  • malo olja

Postopek

1

Pripravi tri posodice, v katerih boš kuhal jajca, in jih napolni s pol litra vode. V prvo daj čebulne olupke, v drugo vrečke hibiskusovega čaja, v tretjo pa natresi kurkumo in premešaj.

pirhi 1
2

Na vsak kos gaze položi po en listek, nanj položi jajce. Gazo čvrsto zavij okoli jajca in prosi nekoga, da ti jo pomaga zavezati z vrvico.

pirhi 2
3

Zavita jajca položi v posodico z obarvano vodo in jih kuhaj 10 minut. Nato ugasni ogenj in počakaj, da se jajca v vodi ohladijo (tako se bo barva še bolje prijela na jajčno lupino). Previdno jih vzemi iz vode.

pirhi 3
4

Gazo razreži in jajca posuši s kuhinjsko krpo. Kos kuhinjskega papirja pomoči v malo olja in z njim obriši obarvana jajčka, da se bodo lepo svetila.

pirhi 4

Namig

Kako močno bodo pirhi obarvani, je odvisno od količine dodanih rastlin ali začimb. Več ko je na primer v vodi čebulnih olupkov, bolj bodo jajčka rdeča. Pirhe lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi barvami: vijolično in rdečo barvo dobimo z rdečo peso, brusnicami, rdečim zeljem in olupki rdeče čebule, rumeno barvo lahko dobimo tudi z žafraniko, nežno zeleno pa s špinačo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.