Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slovenske klasike za deževno vreme - na žlico, seveda


Uredništvo
6. 5. 2025, 17.35
Posodobljeno
22:48
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Muhasta pomlad nam je prinesla dež in nič ne pogreje bolj, kot pristna domača hrana. Slovenska tradicija ima kar nekaj jedi, ki prijetno pogrejejo.

vampi v juhi
Cveto Sonc / Dober tek
Vampe lahko skuhamo tudi nekoliko bolj "na žlico"

Ko dan prinese sivino, se v nas prebudi želja po nečem toplem, poznanem in hranljivem. Slovenska kuhinja že stoletja nudi jedi, ki so kot ustvarjene za takšne dni – tople, nasitne in polne okusa. In kar je najlepše, tradicionalni recepti imajo to krasno moč, da v resnici nikoli ne zastarajo. Izbrali smo nekaj klasik, ki ne razočarajo.

Vampi v juhi – za prave ljubitelje tradicije

Vampi so ena izmed tistih jedi, ki jih ljudje bodisi obožujejo bodisi se jim izognejo. A tisti, ki jih cenijo, vedo, da gre za pravo poslastico. Pripravljeni v bogati juhi, z zelenjavo in začimbami, so vampi jed, ki nas popelje v čase naših babic.

Telečja obara z žličniki – mehko meso, poln okus

Obara je jed, ki jo Slovenci povezujemo z domačnostjo in skupnimi kosili. Telečja različica je nežna, a hkrati bogata z okusom. Postrežena s kruhovimi cmoki ali žličniki ustvari popoln obrok za hladne, deževne dneve.

telecja obara
Cveto Sonc / Dober tek
Telečja obara je eden največkrat ogledanih receptov na naši spletni strani

Smetanova gobova juha z ajdovo kašo – gozd v krožniku

Kombinacija aromatičnih gob, ajdove kaše in nežne smetane ustvari juho, ki vas objame kot topel pulover. Če ste ljubitelj naravnih okusov in kremaste teksture, je to jed za vas.

smetanova gobova juha
Cveto Sonc / Dober tek
Gobova juha je lahko tudi nekoliko bolj krepka in gosta

Istrska mineštra s koruzo – primorska toplina po domače

Mineštra z bobiči (koruzo) je prava tolažilna jed – pogreje, nasiti in prinaša duh primorskega podeželja v naš jedilnik. None so vedele, da je pršutovo kost treba shraniti na suhem, ker še kako pride prav, ko zunaj zapiha burja in je čas za toplo mineštro.

istrska-minestra-bobici
Cveto Sonc / Dober tek
Bobiči je istrski naziv za koruzo

Ričet brez mesa

Slovenska tradicija resda v ospredje postavlja jedi, ki vsebujejo meso, vendar lahko skoraj vsako priredimo tudi v brezmesno različico. Ričet tradicionalno pripravimo s kosom sušenega prekajenega mesa, a tudi brezmesni lepo pogreje.

ricet brez mesa
Cveto Sonc / Dober tek
Tudi brezmesno zapeljana tradicija pogreje
cloud

Trenutno

9 °C

Oblačno

četrtek, 8. 5

Deževno

8 / 13 °C cloud-rain

petek, 9. 5

Deževno

7 / 14 °C cloud-rain

sobota, 10. 5

Delno oblačno

7 / 17 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.