
Kaj boste skuhali danes?
Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.
Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.

Sestavine
- 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- pršutova kost ali kos prekajenega mesa
- 150 g slanine (pancete)
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- sol
- poper
- peteršilj za posip

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.

7 juh za nežen prehod v jesen
Obilno deževje in meglena jutra napovedujejo začetek jeseni, poletna zelenjava pa se umika bučam, gobam, korenovkam in drugim sestavinam, ki so kot nalašč za okusne juhe.
Sestavine
- 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- pršutova kost ali kos prekajenega mesa
- 150 g slanine (pancete)
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- sol
- poper
- peteršilj za posip
Postopek
Fižol prejšnji dan namočimo v vodi. Odcedimo ga in kuhamo skupaj z očiščeno in dobro oprano pršutovo kostjo. Slanino narežemo na kose in jo nato z olupljenimi stroki česna temeljito stolčemo ali sesekljamo v pesto, ki ga takoj dodamo fižolu.
Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še mlado koruzo, nato krompir in korenje, narezano na kockice. Ko je vse kuhano, vzamemo iz lonca pršutovo kost in obrano meso vrnemo v juho. Po okusu vse še začinimo s soljo in poprom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo istrsko mineštro.
Nasvet
Oljčno olje, pridelano iz zgodaj obranih plodov belice, z značilno zeleno aromo, intenzivno grenkobo in pikantnostjo, bo mineštro obogatilo v vonju in okusu. Še tako značilne arome po sveže pokošeni travi, oljki ali zeliščih ne bodo prekrile izvornih arom mineštre, temveč jo bodo nadgradile v gastronomski užitek.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjske zarebrnice s koromačevo solato
Koromačeva solata z jabolkom se lepo ujame s svinjino, odlična pa je tudi kar tako
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!