Božansko kremast domači sladoled
Ste tudi vi kot otroci poleti komaj čakali, da zaslišite vsem poznan zvok sladolednega kombija? Zakaj si ne bi ta sladek poletni spomin pričarali kar doma?

Priprava sladoleda doma je preprostejša, kot si mislite – in veliko bolj okusna! Z malo truda, nekaj potrpežljivosti in pravimi sestavinami lahko ustvarite kremasto, bogato in popolnoma prilagodljivo ledeno poslastico, ki bo navdušila vso družino.
Osnova je ključna
Popoln sladoled se začne s kakovostno osnovo. Ko se lotevamo domače priprave sladoleda, izberimo najboljše sestavine. Ker so v osnovi te enostavne, se lahko posvetimo izbiri tistih zares kakovostnih in poiščemo takšne, ki nam res ugajajo.
Najpogostejša kombinacija vključuje mleko, smetano in sladkor. Za bolj polno in gladko teksturo dodamo rumenjake, pogosto v obliki kuhane angleške kreme.
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...
Vaniljev sladoled
Tisti, ki si želijo bolj preproste različice, lahko rumenjake vmešajo neposredno – a le, če so sveži in preverjenega izvora. Bolj mastni mlečni izdelki (kot so kremni sir, maskarpone ali celo kajmak) še dodatno izboljšajo kremavost.

Kdor se izogiba mlečnim izdelkom, lahko poseže po kokosovem mleku, napitkih iz indijskih oreščkov ali celo zmrznjenih bananah (t. i. 'nice cream').
Ko ga boste pokusili, boste vso bero kosmulj pretvorili v tale lahek in malo poseben sladoled!
Jogurtov sladoled iz kosmulj in bezga
Zrak je vaš prijatelj
Za rahel, puhast sladoled moramo v maso med zamrzovanjem vmešati čim več zraka. To nalogo najbolje opravi aparat za sladoled – še posebej tak z vgrajenim kompresorjem. Če ga nimate, lahko maso zamrzujete ročno: vsake pol ure jo dobro premešajte, da razbijete ledene kristale.

Trik za mehkejši sladoled brez aparata: Dodajte malo alkohola (vodka, liker), ki zniža točko zamrzovanja in preprečuje preveliko trdoto. Ter se izogibajte sestavinam z preveliko vsebnostjo vode.
Pazite na temperaturo
Pred zamrzovanjem naj se osnova popolnoma ohladi – najprej na sobno temperaturo, nato v hladilnik. Le tako se okusi povežejo, struktura pa postane svilnata. Sladoleda nikoli ne vlivajte v aparat ali posodo za zamrzovanje, če je še topel.

Dodajte okus
Mleko lahko infuzirate z vaniljo, zelišči (meta, sivka) ali začimbami.
Sadne pireje in druge dodatke, kot so čokolada, omake, piškoti, oreški ali marmelada, dodajte tik pred koncem mešanja.
Začetnikom predlagamo, da se najprej poskusijo v pripravi osnovnih okusov in počasi gradijo svojo paleto bolj ali manj ekstremnih kombinacij.
Namig: Vsebine pred vnašanjem presejte, da ne boste imeli v masi "smetk".
Shranjevanje in postrežba
Domači sladoled nima stabilizatorjev, zato ima krajši rok trajanja. Velja, da je sladoled najbolje shranjevati pri –18 °C, in sicer tako, da površino prekrijemo s kuhinjsko folijo in posodo zapremo s tesnim pokrovom.
Pred serviranjem sladoled nekaj minut pustite na sobni temperaturi, žlico pa pomočite v toplo vodo – za popolno, elegantno kepico.
Sladoled ni le sladica – je ustvarjalno doživetje, v katerem lahko vsak najde svojo popolno kombinacijo.
Sladoled brez strojčka
Sladoled je najlaže pripraviti z aparatom za sladoled, vendar lahko tudi brez strojčka dosežemo odličen rezultat. Le dobre recepte potrebujemo, nekoliko bolj organizirani moramo biti, predvsem pa moramo poznati nekaj trikov, ki bodo iz povprečnega domačega sladoleda naredili kremasto mojstrovino brez ledenih kristalčkov.
Vse napotke in trike smo zbrali v poletni številki revije Dober tek, ki vas že čaka na prodajnih policah in v kulinarični knjigarni Dober tek.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se