© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Božansko kremast domači sladoled


Uredništvo
19. 6. 2025, 07.00
Posodobljeno
11:48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste tudi vi kot otroci poleti komaj čakali, da zaslišite vsem poznan zvok sladolednega kombija? Zakaj si ne bi ta sladek poletni spomin pričarali kar doma?

Sladoled
Dober tek
Kot nalašč za prihajajoče vroče dni

Priprava sladoleda doma je preprostejša, kot si mislite – in veliko bolj okusna! Z malo truda, nekaj potrpežljivosti in pravimi sestavinami lahko ustvarite kremasto, bogato in popolnoma prilagodljivo ledeno poslastico, ki bo navdušila vso družino.

Osnova je ključna

Popoln sladoled se začne s kakovostno osnovo. Ko se lotevamo domače priprave sladoleda, izberimo najboljše sestavine. Ker so v osnovi te enostavne, se lahko posvetimo izbiri tistih zares kakovostnih in poiščemo takšne, ki nam res ugajajo.

Najpogostejša kombinacija vključuje mleko, smetano in sladkor. Za bolj polno in gladko teksturo dodamo rumenjake, pogosto v obliki kuhane angleške kreme.

Tisti, ki si želijo bolj preproste različice, lahko rumenjake vmešajo neposredno – a le, če so sveži in preverjenega izvora. Bolj mastni mlečni izdelki (kot so kremni sir, maskarpone ali celo kajmak) še dodatno izboljšajo kremavost.

čokoladni sladoled
Dober tek
Čokoladni sladoled

Kdor se izogiba mlečnim izdelkom, lahko poseže po kokosovem mleku, napitkih iz indijskih oreščkov ali celo zmrznjenih bananah (t. i. 'nice cream').

Zrak je vaš prijatelj

Za rahel, puhast sladoled moramo v maso med zamrzovanjem vmešati čim več zraka. To nalogo najbolje opravi aparat za sladoled – še posebej tak z vgrajenim kompresorjem. Če ga nimate, lahko maso zamrzujete ročno: vsake pol ure jo dobro premešajte, da razbijete ledene kristale.

sladoled
Profimedia
Skledica sladoleda

Trik za mehkejši sladoled brez aparata: Dodajte malo alkohola (vodka, liker), ki zniža točko zamrzovanja in preprečuje preveliko trdoto. Ter se izogibajte sestavinam z preveliko vsebnostjo vode.

Pazite na temperaturo

Pred zamrzovanjem naj se osnova popolnoma ohladi – najprej na sobno temperaturo, nato v hladilnik. Le tako se okusi povežejo, struktura pa postane svilnata. Sladoleda nikoli ne vlivajte v aparat ali posodo za zamrzovanje, če je še topel.

sladoled in brownie
Profimedia
Sladoled na browniju

Dodajte okus

Mleko lahko infuzirate z vaniljo, zelišči (meta, sivka) ali začimbami.

Sadne pireje in druge dodatke, kot so čokolada, omake, piškoti, oreški ali marmelada, dodajte tik pred koncem mešanja

Začetnikom predlagamo, da se najprej poskusijo v pripravi osnovnih okusov in počasi gradijo svojo paleto bolj ali manj ekstremnih kombinacij.

Namig: Vsebine pred vnašanjem presejte, da ne boste imeli v masi "smetk".

Shranjevanje in postrežba

Domači sladoled nima stabilizatorjev, zato ima krajši rok trajanja. Velja, da je sladoled najbolje shranjevati pri –18 °C, in sicer tako, da površino prekrijemo s kuhinjsko folijo in posodo zapremo s tesnim pokrovom.

Pred serviranjem sladoled nekaj minut pustite na sobni temperaturi, žlico pa pomočite v toplo vodo – za popolno, elegantno kepico.

Sladoled ni le sladica – je ustvarjalno doživetje, v katerem lahko vsak najde svojo popolno kombinacijo.

Sladoled brez strojčka

Sladoled je najlaže pripraviti z aparatom za sladoled, vendar lahko tudi brez strojčka dosežemo odličen rezultat. Le dobre recepte potrebujemo, nekoliko bolj organizirani moramo biti, predvsem pa moramo poznati nekaj trikov, ki bodo iz povprečnega domačega sladoleda naredili kremasto mojstrovino brez ledenih kristalčkov.

Vse napotke in trike smo zbrali v poletni številki revije Dober tek, ki vas že čaka na prodajnih policah in v kulinarični knjigarni Dober tek.

dober tek poletje naslovka
Dober tek
Poletna številka revije Dober tek je polna poletnih receptov in zamisli za kuhanje med počitnicami

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.