
Sočno pečene račje prsi z jabolkom in sivko
Sočno pečene račje prsi z jabolkom in sivko

Sestavine
- 600 g račjih prsi
- sol
- poper
- 8 g moke
- 0,5 dl belega vina
- zelenjavna jušna osnova za zalivanje
- 1 sočno jabolko
- 10 g masla
- šopek sivke (samo listi)
- 300 g nežnega praženega krompirja za prilogo
- nekaj lističev melise, sveže mleti poper in semena granatnega jabolka

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 600 g račjih prsi
- sol
- poper
- 8 g moke
- 0,5 dl belega vina
- zelenjavna jušna osnova za zalivanje
- 1 sočno jabolko
- 10 g masla
- šopek sivke (samo listi)
- 300 g nežnega praženega krompirja za prilogo
- nekaj lističev melise, sveže mleti poper in semena granatnega jabolka
Postopek
Očiščene račje prsi v ponvi na srednje močnem ognju počasi rožnato spečemo (8 do 10 minut). Ponve ne naoljimo, saj prsi med peko spustijo dovolj maščobe.
Pečene prsi odstavimo, skoraj vso maščobo odlijemo in v ponvi popražimo moko, da porumeni. Zalijemo z vinom in med mešanjem kuhamo toliko časa, da vino izpari. Zdaj prilijemo juho, premešamo in prevremo.
Jabolko olupimo in narežemo na majhne kocke. Na hitro jih prepražimo na maslu in jih dodamo v vinsko omako. Po potrebi solimo in popramo, nato dodamo sesekljane lističe sivke.
Na vroče servirne krožnike položimo praženi krompir (pazimo, da je blagega okusa) in priložimo na rezine narezano meso. Prelijemo z omako, potresemo s sveže mletim poprom in semeni granatnega jabolka, dodamo lističe melise in takoj ponudimo.