Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem

Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem

Čas priprave 1 h + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

poširane hruške

  • 4 velike zrele hruške
  • 200 g belega kristalnega sladkorja
  • sok 2 limon
  • 1 vejica timijana
  • 1 žlička posušene prave sivke
  • 2 žlici medu

kolački

  • 1 vaniljev strok
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 10 g medu
  • 160 g moke in še malo za posip
  • ščep soli
  • 4 velika jajca
  • 70 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 1 dl hruškovega likerja ali sladkega šerija

ko postrežemo

  • vaniljeva stepena smetana
  • sveža sivka (po želji)

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

poširane hruške

  • 4 velike zrele hruške
  • 200 g belega kristalnega sladkorja
  • sok 2 limon
  • 1 vejica timijana
  • 1 žlička posušene prave sivke
  • 2 žlici medu

kolački

  • 1 vaniljev strok
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 10 g medu
  • 160 g moke in še malo za posip
  • ščep soli
  • 4 velika jajca
  • 70 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 1 dl hruškovega likerja ali sladkega šerija

ko postrežemo

  • vaniljeva stepena smetana
  • sveža sivka (po želji)

Postopek

1

Testo za kolačke pripravimo že dan prej. Vaniljev strok razpremo in postrgamo semena. Damo jih v skledo in dodamo kvas, med, moko in sol ter z metlico stepamo 30 sekund. Pri srednji hitrosti počasi dodajamo rahlo razžvrkljana jajca, nato hitrost povečamo in postopoma po koščkih vtepemo maslo – vsak košček vmešamo, preden dodamo naslednjega. Testo bo precej mokro. Skledo s testom pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, postavimo v hladilnik, kjer naj vzhaja čez noč.

2

Tudi hruške lahko poširamo že dan prej. Sadeže olupimo, po dolgem prepolovimo in z nožkom za dolbenje melon izrežemo peščišča. V srednje veliki kozici zmešamo sladkor, limonov sok in 5 dl vode ter zavremo. Dodamo timijan, sivko, med in hruške, nato temperaturo znižamo in nežno poširamo 10 minut (čvrste hruške zahtevajo nekaj več časa). Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se hruške ohladijo v sirupu, nato do uporabe shranimo v hladilnik.

3

Naslednji dan testo razdelimo n a 8 kepic. Vsako položimo v pomaščen modelček, pokrijemo z namaščeno prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro do 1 uro in pol, da testo naraste na dvojno prostornino. Približno 20 minut pred koncem vzhajanja vključimo pečico za 180 °C. Modelčke s testom postavimo v ogreto pečico in pečemo 12 minut, da narastejo in se zlato rjavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohlajajo 5 minut, nato jih vzamemo iz modelčkov in položimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo.

4

Tekočino od poširanja prelijemo v kozico, zavremo in kuhamo, da povre za polovico. Kolačke damo v globoko posodo in jih prelijemo z vročim sirupom. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo 30 minut; po 15 minutah kolačke obrnemo. Potem kolačke prelijemo s hruškovim likerjem, spet pokrijemo in pustimo še 30 minut. Kolačke ponudimo s poširanimi hruškami in žlico stepene sladke smetane, odišavljene z vaniljo, vse skupaj pa pokapamo s sirupom od poširanja in po želji okrasimo s svežo sivko.

Vaniljeva stepena smetana

2,5 dl smetane stepemo s 50 g sladkorja v prahu, da nastanejo mehki vršički, nato dodamo semena 1 stroka vanilje in stepemo še toliko, da se smetana še malo učvrsti. Do postrežbe shranimo v hladilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.