Kaj boste skuhali danes?
Lazanja z divjimi šparglji
Lazanja z divjimi šparglji
Sestavine
- 300 g divjih špargljev
- 80 g pancete
- 100 g čebule
- 0,5 dl oljčnega olja
- 0,5 dl belega vina
- 200 g testenin za lazanje
- 100 g naribanega parmezana
bešamel
- 80 g bele moke
- 50 g masla
- 1 l mleka
- sol
- muškatni orešek
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 300 g divjih špargljev
- 80 g pancete
- 100 g čebule
- 0,5 dl oljčnega olja
- 0,5 dl belega vina
- 200 g testenin za lazanje
- 100 g naribanega parmezana
bešamel
- 80 g bele moke
- 50 g masla
- 1 l mleka
- sol
- muškatni orešek
Postopek
Najprej pripravimo bešamelno omako. Na maslu prepražimo moko, le toliko, da zadiši, jo zalijemo z vrelim mlekom, dodamo sol, muškatni orešek in dobro prekuhamo.
Šparglje operemo, jim odstranimo spodnje olesenele dele in jih nalomimo na 3 cm dolge kose. Panceto narežemo na drobne kose, čebulo sesekljamo. Na oljčnem olju popražimo panceto in čebulo, dodamo šparglje, zalijemo z malo vina in pražimo toliko časa, da vino izpari.
Plošče testa za lazanje skuhamo v vreli slani vodi, jih za nekaj minut potopimo v hladno vodo in odcedimo. Odcejene zlagamo drugo na drugo, vmes pa polagamo plastično kuhinjsko folijo.
Dno ognjevarne posode obložimo z bešamelom, nanj položimo plast testa, premažemo z bešamelom, potresemo s šparglji in naribanim parmezanom, prekrijemo s testenimi ploščami, ponovno namažemo z bešamelom, potresemo s šparglji in parmezanom. Ves postopek ponovimo še enkrat. Na vrhu naj bo testo, premazano z bešamelom in potreseno s parmezanom.
Lazanjo pečemo približno 30 minut, da vrhnja plast zlato rumeno porjavi. Jed ne sme biti preveč suha, ko jo položimo na krožnik, se mora tresti.