Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 5 min.

S temi jedmi z žara boste za prvi maj navdušili


Uredništvo
29. 4. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prvi maj povezujemo z žarom, žar pa z mesom. In to s tistimi pravimi, velikimi kosi, ki jih najraje vzamemo kar v roke.

svinjska rebra z medom
Profimedia
Svinjska rebra na medu

Za vas imamo nekaj super idej, ki bodo popestrile sicer običajno zelo klasično ponudbo z domačega žara.

Svinjska rebra na medu

Sestavine:

  • 2 kg svinjskih reber (dolžine 15–20 cm)
  • 3 žlice medu
  • 1 žlička tabaska
  • 1 žlica worcestrske omake
  • 2 čebuli
  • 1 žlica ostre gorčice
  • 1 glava česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 250 ml oljčnega olja
  • 50 ml vinskega kisa
  • sveže mlet poper, sol
  • sveža bazilika in timijan

Priprava:

Rebra naj imajo najmanj dva centimetra mesa. Maščobo odrežite in rebra z ostrim nožem zrežite na manjše kose. Pripravite marinado. Zmešajte med, tabasko, worcestrsko omako, sesekljano čebulo, gorčico, zmečkan česen, paradižnikovo mezgo, oljčno olje in vinski kis.

Rebra za 20 minut položite v soljeno vodo. Nato jih obrišite, jih denite v večjo skledo in prelijte z marinado. Čez noč jih postavite v hladilnik. V tem času jih nekajkrat obrnite.

Rebra vzemite iz marinade in jih na srednji temperaturi žara pecite od 35 do 45 minut (ali v pečici pri 250 stopinjah). Vsakih deset minut jih premažite z marinado. Meso nato začinite še s poprom, soljo, baziliko in timijanom.

Telečja nabodala

Sestavine:

  • 600 g telečjega zadnjega stegna
  • 1 žlica začimb za žar
  • 2 žlici olja
  • 2 papriki
  • 2 večji čebuli
  • 100 g rezin slanine
telečja nabodala
Profimedia
Telečja nabodala

Priprava:

Meso očistite, oplaknite in obrišite. Najprej ga zrežite na večje rezine in te na manjše kocke. Začimbe za žar zmešajte z oljem. V pripravljeno marinado položite meso, premešajte in ga pustite v njej približno eno uro. Papriki očistite, odstranite semenje in ju zrežite na večje kose. Čebuli olupite in ju zrežite na četrtine. Rezine slanine prepolovite.

Na nabodala izmenično nataknite koščke mesa, paprik, čebule in slanine. Nabodala premažite s preostalo marinado in jih približno 15 minut pecite na vročem žaru. Med peko jih še nekajkrat premažite z marinado in jih občasno obrnite. Postrezite s kruhom in pečeno zelenjavo.

Burgerji s sirom in slanino

Sestavine:

  • 500 g pancete
  • 250 g mlete svinjine
  • ščepec kajenskega popra
  • 1 žlička soli
  • 150 g sira čedar
  • 100 g parmezana
  • 150 g drobtin
burger s slanino in sirom
Profimedia
Burger s sirom in slanino

Priprava:

Panceti odrežite kožo in jo zrežite na zelo tanke rezine. Nastrgajte obe vrsti sira in ju zmešajte. Mleto meso začinite s kajenskim poprom in soljo ter ga dobro pregnetite. Mesu primešajte panceto, sir in drobtine. Dobro pregnetite maso. Oblikujte burgerje in jih položite na leseno desko. Burgerje z obeh strani dobro popecite na žaru. Postrezite jih z rdečo čebulo in popečeno bombeto.

T-bone na žaru

Sestavine:

  • 4 goveji steaki T-bone (približno tri centimetre debeli, približno 300 g na osebo)
  • 4 koruzni storži
  • 4 veliki krompirji
  • oljčno olje
  • maslo
  • poper in sol
t-bone
Profimedia
T-bone na žaru

Priprava:

Vsak krompir zavijte v kos aluminijaste folije in jih za 40 do 60 minut dajte v pečico, segreto na 180 stopinj. Na žar položite koruzne storže in jih popecite z vseh strani. Na vroč žar položite tudi meso in ga z vsake strani pecite od tri do pet minut. Meso nato porazdelite po krožnikih in ga nakapajte z oljčnim oljem. Razprite folijo, malce razrežite krompir in v vsakega potisnite košček masla, krompir pa še solite. Zraven postrezite na žaru pečeno koruzo.

Goveji steaki z zeleno omako

Sestavine:

  • 4 rezine zgornjega dela govejega stegna
  • 5 žličk začimb za žar
  • 1,5 žličke mlete kumine
  • 1,5 žličke posušenega origana
  • grobo mleta sol, sveže mlet poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Za zeleno omako:

  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička sesekljanega zelenega čilija
  • 2 mladi čebuli
  • 1 žlica vinskega kisa ali limoninega soka
  • 3 žlice oljčnega olja
goveji steak
Profimedia
Goveji steaki z zeleno omako

Priprava:

Nekajkrat zarežite v robove rezin mesa in jih na lahko potolcite. Začimbe za žar zmešajte s kumino, origanom, soljo, poprom in oljem. S pripravljeno mešanico premažite obe strani mesa in ga za nekaj ur dajte v hladilnik. Na žaru pecite meso od tri do štiri minute z vsake strani. Za omako zmešajte sesekljan peteršilj, čili, mlado čebulo, kis, olje in sol. Omako postrezite k mesu. Kot priloga se poda pečen krompir ali kruh.

Pikantna pleskavica

Sestavine:

  • 500 g mletega mesa (teletine ali jagnjetine in svinjine)
  • 1 jajce
  • 1 žlička mletega popra, sol
  • 1 čili
  • 1 večja čebula
  • 5 strokov česna
  • olje
pikantna pleskavica
Profimedia
Pikantna pleskavica

Priprava:

Mleto meso dobro zmešajte z jajcem, dodajte sol, poper, sesekljan čili in čebulo ter zmečkan česen. Maso pokrijte in jo za eno uro postavite v hladilnik. Iz hladne mase oblikujte pleskavice v velikosti človeške dlani. Popecite jih na obeh straneh na vročem, naoljenem žaru. Postrezite s kruhom, zelenjavo in različnimi hladnimi omakami.

Klobase v pivu

Sestavine:

  • 2 čebuli
  • 1 rdeča paprika
  • 8 klobas
  • 1 čili
  • mlet poper
  • 2 žlički worcestrske omake
  • 4 žlice kečapa
  • 100–150 ml temnega piva
Klobase v pivu.jpg
profimedia
Klobase v pivu

Priprava:

Čebulo olupite in jo zrežite na rezine. Očiščeno papriko zrežite na trakove. Klobase prerežite po dolgem (ne čisto do konca) ter jih nadevajte s čebulo in papriko. Če želite, dodajte še čili. Klobase položite v aluminijasto posodico, jih potresite z mletim poprom, preostalo čebulo in papriko. Dodajte še worcestrsko omako, kečap in temno pivo. Posodico postavite na žar in klobase pecite od 15 do 20 minut. Postrezite jih s kruhom in svežo zelenjavo.

Pečen losos z bučkami

Sestavine:

  • 4 lososovi zrezki
  • 1 limona
  • 80 ml oljčnega olja
  • 1–2 stroka česna
  • sveže mlet barvit poper, morska sol
  • 4 bučke (vsaka po 150–200 g)
  • nekaj vejic timijana
losos z bučkami
Profimedia
Pečen losos z bučkami

Priprava:

Rezine lososa oplaknite in jih otrite do suhega. Premažite jih z limoninim sokom in jih za nekaj minut postavite v hladilnik. Zmešajte olje, zmečkan česen, mlet poper, sol in timijanove lističe. Oplaknite bučke, jih po dolgem narežite na rezine, solite in pustite stati približno deset minut.

Bučke in lososa še enkrat otrite s papirnato brisačo, jih premažite s pripravljenim oljem in jih z obeh strani popecite na vročem žaru. Če želite, še solite. Postrezite s kruhom ali pečenim krompirjem.

Piščanjčje krače s pečenim paradižnikom

Sestavine:

  • 150 g rikote
  • 1 strok česna
  • 1 šopek zelišč
  • 2 žlici drobtin
  • sol, sveže mlet poper
  • 8 piščančjih kračk
  • 8 rezin slanine
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici zrnate gorčice
  • 1 žlica sesekljanega timijana
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
piščančje krače
Profimedia
Piščanjčje krače s pečenim paradižnikom

Priprava:

Rikoto zmešajte s česnom, sesekljanimi zelišči in drobtinami. Mešanico začinite s soljo in poprom. Očistite meso. Previdno privzdignite kožo in pod njo razporedite nadev. Piščančje kračke nato tesno zavijte v slanino, da nadev med peko ne bo iztekel. Zmešajte olje, gorčico, sol, poper in sesekljan timijan.

S pripravljeno mešanico premažite piščančja stegna in jih za 30 minut položite na žar. Med peko jih nekajkrat obrnite. Paradižnike očistite in jih prerežite na pol. Premažite jih z oljem in potresite s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Tudi paradižnik popecite na žaru.

Brez omak ne gre

Dobra omaka lahko odlično poveže in poudari okuse, jedi doda novo teksturo in sočnost. Nenazadnje pa poskrbi tudi, da na prvi pogled neugleden krožnik postane mamljiv.

Kumarična salsa

Sestavine:

  • 1 večja kumara
  • 1 čili
  • 2 žlici sesekljanega koriandra
  • 1 limeta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, beli poper

Priprava:

Dobro operite kumaro in jo zrežite na majhne koščke. Dodajte sesekljan čili in koriander. Nato primešajte še limetin sok, oljčno olje, sol in poper.

Jogurtova omaka z zelišči

Sestavine:

  • 3 žlice svežih zelišč (peteršilj, pehtran)
  • 1 šalotka
  • 150 g gostega polnomastnega jogurta
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sol, sveže mlet poper

Priprava:

Zelišča oplaknite, otresite do suhega in sesekljajte. Nato jim primešajte sesekljano šalotko, jogurt, olje in kis. Omako začinite še s soljo in poprom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.