© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Snežene kepe v čokoladni omaki

Klasične snežene kepe tokrat spremlja čokoladna omaka

Snežene kepe v čokoladni omaki

Klasične snežene kepe tokrat spremlja čokoladna omaka

Čas priprave 30 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
snežene kepe

Sestavine

  • 150 g čokolade
  • 5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

za okras

  • mandljevi lističi
  • grenki kakav ali čokoladni ostružki (po želji)
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 150 g čokolade
  • 5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

za okras

  • mandljevi lističi
  • grenki kakav ali čokoladni ostružki (po želji)

Postopek

1

Najprej pripravimo kremo. Čokolado razlomimo na manjše kose. Vaniljev strok po dolgem razrežemo in postrgamo sredico. V kozici na nizkem ognju zavremo mleko z vaniljevim strokom in sredico. Ko zavre, odstavimo in vaniljev strok odstranimo. Mleko precedimo skozi drobno cedilo.

2

Beljake in rumenjake ločimo. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo, da zmes postane skoraj bela. V večji posodi zmešamo mleko in rumenjakovo zmes ter kuhamo na nizkem ognju nekaj minut (mleko ne sme zavreti), da se masa zgosti. Odstavimo jo z ognja in vmešamo čokolado. Ko se čokolada stopi, posodo ponovno postavimo na nizek ogenj za 3 minute in medtem ves čas enakomerno mešamo. Kremo prelijemo v čisto posodo in jo pokrijemo s prozorno folijo, tako se folija dotika kreme (tako preprečimo, da bi se na kremi naredila kožica). Pustimo jo, da se ohladi, vmes občasno premešamo, nato jo za najmanj 1 uro postavimo na hladno.

3

Medtem pripravimo snežene kepe. Beljake stepemo z vaniljevim sladkorjem v čvrst sneg. Zavremo večjo količino vode in vanjo polagamo zvrhane žlice snega (dobiti moramo osem kep). Poširamo jih 1 minuto in nato ohladimo na papirnati kuhinjski brisači, ki vpije odvečno tekočino.

4

Kremo nalijemo v skledice in v vsako postavimo po dve sneženi kepi. Potresemo ju z mandljevimi lističi, po želji pa tudi s kakavom v prahu ali čokoladnimi ostružki.

Snežene kepe ali îles flottantes

Prvi recept za snežene kepe ali îles flottantes je francoski kuharski mojster François-Pierre de la Varenne objavil v svoji kuharski knjigi iz leta 1651, kremo (najpogosteje vaniljevo) pa so sladici začeli dodajati kasneje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.