
Rabarbarin kolač z marcipanom in citrusi
Rabarbarin kolač, poln svežine, bo odlično pospremil popoldansko čajanko
Rabarbarin kolač z marcipanom in citrusi
Rabarbarin kolač, poln svežine, bo odlično pospremil popoldansko čajanko

Sestavine
- 300 g zmehčanega masla
- zmehčano maslo za pekač
- 400 g tankih stebel rabarbare
- 350 g rjavega sladkorja
- lupina 1⁄2 pomaranče
- lupina 1⁄2 limone
- 3 velika jajca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žlički pecilnega praška
- 50 g koruznega zdroba
- 50 g mletih mandljev
- obilen ščep soli
- 100 g marcipana

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 300 g zmehčanega masla
- zmehčano maslo za pekač
- 400 g tankih stebel rabarbare
- 350 g rjavega sladkorja
- lupina 1⁄2 pomaranče
- lupina 1⁄2 limone
- 3 velika jajca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žlički pecilnega praška
- 50 g koruznega zdroba
- 50 g mletih mandljev
- obilen ščep soli
- 100 g marcipana
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Rabarbaro narežemo na debelejše kose, ki jih premešamo s 50 g sladkorja in postavimo na stran za 20 minut, da se zmehčajo.
Marcipan narežemo na manjše koščke. V večjo skledo damo maslo, preostali sladkor in nastrgano pomarančno ter limonovo lupino. Stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo, penasto zmes. Postopoma dodamo jajca in vsakič dobro premešamo. Dodamo moko, koruzni zdrob, mandlje, pecilni prašek in sol ter mešamo le tako dolgo, da se sestavine zmešajo med sabo. Tedaj ročno vmešamo polovico rabarbare (preostanek shranimo za pozneje), vso tekočino, ki jo je spustila, in marcipan.
Zmes postrgamo v pekač. Površino poravnamo in jo obložimo s preostalo rabarbaro. Pečemo 45 do 50 minut, da biskvit naraste in postane zlato rumen, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Če je testo na katerem koli mestu še vlažno, ga vrnemo v pečico za 5 minut, nato pa spet preverimo. Ko je kolač pečen, ga pustimo v pekaču še 10 minut. Postrežemo toplega s smetano ali pa popolnoma ohlajenega. V nepredušno zaprti posodi ga lahko hranimo tri dni.