© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 3 min.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil


Uredništvo
15. 9. 2025, 09.19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

ozimnica, vlaganje
Profimedia
Prav jesensko sadje in zelenjava sta daleč najbolj okusna in vsestranska.

Vsako jesen pred prvo zmrzaljo se večina tistih, ki ima doma vrt, sooča s presežkom sadja in zelenjave iz poletne sezone. Tudi, če svojega kosa zemlje za pridelavo nimate, pa bi radi tudi v času zime okušali vašo najljubšo zelenjavo ali sadje, si lahko pripravite zalogo. Prav jesensko sadje in zelenjava sta daleč najbolj okusna in vsestranska. Seveda ob predpostavki, da ju pravilno shranite. Tehnike kot so fermentacije, vlaganja, konzerviranja, zamrzovanja, so ljudje izpopolnjevali skozi tisočletja in so lažje, kot si morda mislite. Zavihajte torej rokave in se lotite nečesa, kar vam bo tudi v naslednjih mesecih razvajalo brbončice! 

Sušenje

Sušenje sadja doma je preprosto in zanj ne potrebujete dragih dehidratorjev. Sadje operite in popolnoma osušite, nakar ga posušite v pečici. Dlje časa ga pustite na nizki temperaturi in spremljate, da do trenutka, ko postane skrčeno, usnjato in trdo. Čeprav se ne sliši okusno, je končni rezultat odličen intenziven okus. Pred sušenjem ne pozabite sadja razkoščičiti, narezati na rezine in ga dati v raztopino vode in limoninega soka, da preprečite porjavitev.

profimedia-0295993673.jpg
profimedia
Sušenje sadja doma je preprosto in zanj ne potrebujete dragih dehidratorjev.

Čeprav je sadje vključno s paradižnikom bolj primerno za sušenje kot zelenjava, kjer večina izgubi svoj okus, ko se posuši, pa vendarle obstaja nekaj vrst zelenjave, ki jo lahko sušimo. Predvsem so okusne tudi sušene gobe. Sušite lahko tudi zelišča denimo rožmarin, origano in timijan, ki jih obesite obrnjena navzdol v dobro prezračevanem prostoru, da ohranite okus za zimsko kuhanje. Bazilika in peteršilj, ki sodita med mehkostebeljna zelišča, pa bodo po sušenju izgubila nekaj svojega okusa, saj so njihova eterična olja bolj hlapna.  

Konzerviranje

Ena najbolj razširjenih tehnik shranjevanja izdelkov je konzerviranje. Kisla živila kot so kumarice in marmelade se konzervirajo z blanširanjem, bolj alkalna živila kot so juhe, paradižnik in fižol pa je treba konzervirati pod tlakom, da se uničijo vsi škodljivi organizmi.

Napolnjene kozarce kuhajte predpisani čas glede na recept. Napolnite jih tik pod spodnjim delom obroča pokrova, predenj preden jih zaprete, pa odstranite morebitne mehurčke v mešanici. Pokrov tesno zaprite, vendar ga ne pritiskajte premočno.

ozimnica, vlaganje
Profimedia
Kisla živila kot so kumarice in marmelade se konzervirajo z blanširanjem.

Fermentacija

Fermentacija je ena najstarejših metod shranjevanja živil, pri katerih živila ohranijo visoko hranilno vrednost. Znana je tudi po tem, da podpira zdravje črevesja in prebavo zaradi naravno prisotnih probiotikov. Najbolj priljubljeni fermentirani izdelki so kislo zelje, kisla repa, fermentirane kumarice, korenje, rdeča pesa, cvetača in celo jabolka. Pri postopku uporabljajte filtrirano vodo, saj je voda iz pipe polna klora in drugih snovi, ki lahko prav tako motijo ​​ali ustavijo fermentacijo. 

Preberite še

S postopkom vedno začnite pri sobni temperaturi. Ko se pojavijo znaki fermentacije, fermentirano maso postavite v hladilnik, da upočasnite proces in ohranite bolj hrustljavo teksturo.  Živila, ki jih fermentirate, popolnoma potopite v slano slanico, da preprečite njihovo kvarjenje. Uporabite neobdelano morsko sol brez joda, saj jod lahko zavira fermentacijo.

Zamrzovanje

Zamrznemo lahko večino sadja, zelenjave in že pripravljenih zelenjavnih omah, ki vam bodo v zamrzovalniku zdržale vso zimo. Sestavine lahko zamrznete celo na več načinov, saj jih lahko shranite kuhane ali sveže. Denimo sveče na kocke narezano večje sadje, vam bo prišlo prav pri pripravi smoothijev, sladic, prelivih za palačinke ali za bovle s kosmiči.

ozimnica, zelenjava, zamrzovanje
Profimedia
Zamrznemo lahko večino sadja, zelenjave in že pripravljenih zelenjavnih omak.

Ne pozabite, da ga zamrznete položenega v eni plasti. Če ga boste v zamrznili v vrečkah, se bo namreč sprejelo in boste potem morali pozabiti vsega naenkrat. Sadje lahko tudi skuhate in mu pred zamrzovanjem dodate začimbe in dišave, ali pa naredite čežano. Pri zelenjavi imejte v mislih, da blanširanje, ki preprečuje tudi porjavitev, pred zamrzovanjem zmanjša vsebnost vode. Zamrznete lahko tudi pesto, saj le-ta ni primeren za vlaganje.

Kisanje

Vlaganje v kis združuje osnovo kisa s sladkorjem, soljo in začimbami, da doseže pikanten okus.Pri izbiri soli uporabite naravno sol brez dodatkov, saj ima namizna sol pogosto dodana sredstva proti sprijemanju, ki bi lahko razbarvala slanico. Pri pripravi slanice, ki je sestavljena iz enakih delov vode in kisa se obnesejo beli jabolčni kis, beli vinski kis ali rižev kis. Pri tem lahko uporabite različne začimbe kot so koper, rdeča paprika, ingver, timijan, česen, poper v zrnu. Slanico zavrite na visoki temperaturi in napolnite kozarce tako, da na vrhu pustite pol centimetra prostora.  

ozimnica, vložena zelenjava
Profimedia
Vlaganje v kis združuje osnovo kisa s sladkorjem, soljo in začimbami, da doseže pikanten okus.

Sadni sirupi

Večina receptov za sirupe je preprostih in zahtevajo le sadje, sladkor in vodo. Za pikanten pridih dodajte sveža zelišča. Poigrajte se z jagodami, ki jim dodate pehtran, čudovita kombinacija sta tudi robida in žajbelj. Sirup lahko zamrznete in ga kasneje uporabite v kombinacji z gazirano vodo, kot dodatek h koktajlom ali celo s penečim vinom.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.