Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Nebeško okusna sladica - narobe obrnjen jabolčni kolač


V. M.
12. 2. 2025, 14.30
Posodobljeno
13. 02. 2025 · 09:47
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Narobe obrnjen jabolčni kolač

Ta kolač je nekaj posebnega, gre namreč za sočno poslastico, v kateri blestijo karamelizirana jabolka.

Ste že slišali za narobe obrnjen jabolčni kolač? Posebnost tega recepta je predhodna priprava jabolk, ki jih narezane na krhlje pečemo v pečici, da ustvarimo nebeško okusne karamelizirane grižljaje. Joj, kako vam bo tole všeč! Veliko bolj preprosto je od jabolčnega zavitka in tako okusno, da boste med jedjo predli od navdušenja. Gremo v akcijo!

Jabolčna pita (Foto: Pixabay)

Kaj potrebujemo?

za jabolčni nadev:

5 do 6 srednje velikih jabolk   
3 žlice sladkorja   
1 žlička cimeta
1 žlica masla
2 žlici limoninega soka

za testo:

180 g masla (zmehčanega)


150 g sladkorja
3 jajca
1 vaniljev sladkor  
250 g moke TIP 500
2 žlički pecilnega praška
ščepec soli
150 ml mleka   

Postopek priprave

Predhodna priprava jabolk:

1.     Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Jabolka olupite in narežite na centimeter debele krhlje.

2.     Krhlje stresite v plastično posodo, potresite jih s sladkorjem in cimetom, nato pa pokapajte še z limoninim sokom. Temeljito premešajte.   

3.     Jabolčne krhlje razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Na koncu jabolkom dodajte koščke masla.

4.     Pekač denite v pečico in pecite od 20 do 25 minut. V tem času se bodo jabolčni krhlji zmehčali in rahlo karamelizirali.   

5.     Po peki odložite pekač na leseno desko in počakajte, da se jabolka ohladijo.

Lotimo se testa:  

1.     Maslo, sladkor in vaniljev sladkor umešajte, da boste dobili gosto, mazljivo zmes.

2.     Sedaj počasi dodajte jajca, a ne vseh naenkrat! Vmešajte drugo za drugim.   

3.     V ločeni posodi zmešajte moko, pecilni prašek in ščepec soli.

4.     Suhe sestavine izmenično z mlekom vmešavajte v maso. Stepajte toliko časa, da vas bo razveselil pogled na gladko, srednje gosto testo.   

Ciljna črta:

1.     Uporabite lahko okrogel pekač s snemljivim obročem. Obložite ga s peki papirjem, premažite z maslom in posujte s sladkorjem. Sedaj dno obložite s pečenimi jabolčnimi krhlji.

2.     Čeznje prelijte testo in ga enakomerno pogladite po površini.

3.     V ogreti pečici pecite na 180 stopinjah Celzija od 30 do 35 minut. Ali je testo pečeno, preverite z zobotrebcem. Bolj ko bo površina zapečena, bolj hrustljava bo spodnja plast sladice.

Kako obrnemo kolač

Ko je kolač pečen, počakajte 10 minut. Nato čez obod položite krožnik, desko ali pladenj ter vse skupaj previdno obrnite, tako da vas bo razveselil pogled na karamelizirana jabolka, s katerimi ste obložili dno.

Sladki namig

K jabolčni sladici se izvrstno podata stepena smetana in kepica vaniljevega sladoleda.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.