
Kaj boste skuhali danes?
Ingverjev kolač
Imunski sistem lahko krepimo tudi z ingverjevim kolačem.
Ingverjev kolač
Imunski sistem lahko krepimo tudi z ingverjevim kolačem.

Sestavine
testo
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 130 g sladkorja
- 130 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 2 jajci
- 130 g mletih orehov
obloga
- 3,2 dl pomarančnega sirupa
- 2 žlički mletega ingverja
- 50 g masla
- 130 g belih krušnih drobtin
- malo moke za pomokanje delovne površine
- maslo za pekač
- 1 rumenjak in 1 žlica mleka za premaz
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 130 g sladkorja
- 130 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 2 jajci
- 130 g mletih orehov
obloga
- 3,2 dl pomarančnega sirupa
- 2 žlički mletega ingverja
- 50 g masla
- 130 g belih krušnih drobtin
- malo moke za pomokanje delovne površine
- maslo za pekač
- 1 rumenjak in 1 žlica mleka za premaz
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Postopek
Moko s pecilnim praškom presejemo, dodamo preostale sestavine in zgnetemo čvrsto testo, ki naj počiva približno pol ure.
Dve tretjini testa razvaljamo dva centimetra debelo in z njim obložimo z maslom pomaščen tortni model. Iz preostalega testa naredimo tanke dolge svaljke.
Oblogo pripravimo tako, da v kozici močno segrejemo pomarančni sirup, ingver in maslo. Vmešamo drobtine, nato pa nadev za ingverjev kolač ohladimo.
Testo v modlu namažemo s pripravljenim ingverjevim nadevom, iz testenih svaljkov pa naredimo mrežo. Testeno mrežo premažemo z rumenjakom, ki smo ga razžvrkljali z mlekom.
Ingverjev kolač pečemo v pečici pri 180 °C približno pol ure. Pečenega posujemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.