Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta iz palačink
Čokoladna torta iz palačink
Sestavine
palačinke
- 140 g gladke moke
- 2 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 25 g stopljenega masla in še malo za peko
krokant
- sončnično olje za premaz podlage
- 100 g sladkorja
- 100 g blanširanih mandljev
- ½ žličke morske soli
čokoladna omaka
- 250 g drobno sesekljane temne čokolade
- 50 g masla
- 1,8 dl polnomastnega mleka
- 1,2 dl polnomastne smetane
- 2 žlici vinjaka ali temnega ruma
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Pica, ki je obnorela svet: hitro, beljakovinsko in noro okusno
Sveži zrnati sir je v zadnjem času postal eden izmed najbolj priljubljenih živil. Razlogov, zakaj, je veliko. Danes iz njega pripravljamo 'cottage cheese' pico.
Hitra večerja na žlico, ki ne obteži želodca
Barvita paradižnikova juha s testeninami in čičerko je vse, kar si želimo ob zaključku napornega dne.
Piškoti, ki so tako slastni, da bodo izginili v hipu
Piškoti z belo čokolado in brusnicami so med najbolj priljubljenimi recepti za praznične slaščice. Preverite, kaj lahko naredite, da jih ne bo prehitro zmanjkalo.
Sestavine
palačinke
- 140 g gladke moke
- 2 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 25 g stopljenega masla in še malo za peko
krokant
- sončnično olje za premaz podlage
- 100 g sladkorja
- 100 g blanširanih mandljev
- ½ žličke morske soli
čokoladna omaka
- 250 g drobno sesekljane temne čokolade
- 50 g masla
- 1,8 dl polnomastnega mleka
- 1,2 dl polnomastne smetane
- 2 žlici vinjaka ali temnega ruma
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Iz navedenih sestavin spečemo 12 srednje velikih palačink (približno 20 cm).
Podlago (marmorno ploščo ali plitev pekač) premažemo s sončničnim oljem. Sladkor stresemo v srednje veliko ponev, dodamo 2 do 3 žlice vode in ponev postavimo na počasen ogenj, da se sladkor raztopi. Zavremo in kuhamo naprej, dokler se sirup ne spremeni v karamel jantarjeve barve.
Blanširane mandlje in sol dodamo v kozico in kuhamo še 30 sekund do 1 minuto, oziroma toliko časa, da karamel potemni in se mandlji spražijo. Krokant zvrnemo na naoljeno podlogo ter pustimo, da se ohladi in strdi. Krokant nalomimo na koščke in ga na grobo zmeljemo v kuhinjskem strojčku.
Za čokoladno omako vse sestavine združimo v ognjevarni posodi in postavimo nad kozico z vodo, ki rahlo vre. Občasno premešamo, da postane zmes gladka in svilnata. Odstranimo z ognja in ohladimo na sobno temperaturo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Eno palačinko položimo na dno tortnega modla s premerom 20 cm in jo premažemo z žlico čokoladne omake. Potresemo s krokantom in prekrijemo z novo palačinko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh 12 palačink. Konča naj se s palačinko.
Model pokrijemo s folijo in na srednjem rešetu pečemo približno 20 minut. Preostalo omako malce segrejemo, torto narežemo na rezine, jih prelijemo s čokolado, potresemo s preostankom krokanta in ponudimo s stepeno smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bučkine pogačice s kumarično solatko
Kosmiči čez noč s korenčkom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.
Klobučki s parmezanovim nadevom v juhi
Cappelleti alla parmigiana, kot jih pripravi mojster Cristian Broglia