V obroke vključite pomladna živila
Redkvice, beluši, mladi grah, mlada čebula, vse to so prvi znaki, da se lahko počasi poslovimo od zimskega kislega zelja in težkih klobas.

Pomlad je čas, ko se počasi že pripravljamo na prihajajoče poletje ter po leni in preobilni zimi začnemo posegati po bolj lahki in zdravi hrani.
Pomladanska redkvična juha
Sestavine za 4 osebe:
- 2 mladi čebuli
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlica masla
- 750 ml juhe
- muškatni orešček
- sol
- 150 ml smetane
- 2 šopka redkvic
- 50 ml belega vina
Priprava:
Mlado čebulo očistite in sesekljajte bele dele. Zelene dele zrežite na obročke in jih prihranite za pozneje.
Sesekljano čebulo in peteršilj popražite na maslu. Prilijte juho, dodajte sol in muškatni orešček ter pustite juho lahno vreti 5 minut.
Smetani primešajte nastrgano redkvico, jo vlijte v juho in malce segrejte. Dodajte vino, juho začinite s soljo in jo razdelite po skodelicah. Vsako potresite z zelenimi deli mlade čebule.
Preberite tudi:
- Recepti s čemažem, ki vedno navdušijo
- Triki, ki preprečujejo rjavenje jabolčnih krhljev
- Recept: dofineški krompir, kot ga pripravi pevka Nastja Vodenik
Piščanec s pomladansko zelenjavo
Sestavine za 4 osebe:
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 1 piščanec (z drobovino)
- 1 korenina peteršilja z zelenjem
- 2 žlici smetane
- 1 rumenjak
- 200 g spomladanske zelenjave
- muškatni orešček
- sveže mlet poper, sol

Priprava:
Najprej pripravite prežganje. V kozici segrejte maslo, ga potresite z moko in jo malce zarumenite. Počakajte, da se ohladi.
Piščanca očistite in zrežite na četrtine. Denite jih v lonec vrele slane vode, dodajte dobro oprano korenino peteršilja z zelenjem in oprano drobovino in meso skuhajte do mehkega. Odstranite peteršilj, dodajte 2-3 žlice pripravljenega prežganja in vse skupaj še malce pokuhajte. Dodajte še smetano, umešano z rumenjakom, ter vse skupaj pustite lahno vreti še nekaj minut.
V drugem loncu v majhni količini vode do mehkega skuhajte koščke očiščene mlade zelenjave. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom. Zelenjavo dodajte piščancu z omako in vse skupaj še malce pregrejte. Meso porazdelite po skodelicah, ga prelijte z omako z zelenjavo in jed postrezite s testeninami ali kuhanim krompirjem.
Kuskus s tuno
Sestavine za 4 osebe:
- 1,5 skodelice kuskusa
- 3 skodelice zelenjavne juhe
- 1 pločevinka koruze in fižola
- 1 pest zamrznjenega graha
- nekaj črnih oliv (brez koščic)
- 2 pločevinki tune v slanici
Za pomako:
- 1 lonček jogurta
- 2 mladi čebuli
- 1 žlička gorčice
- sol, poper

Priprava:
Kuskus prelijte z juho, ga zavrite in pustite rahlo vreti 3 minute. Kozico odstavite, jo pokrijte in pustite, da kuskus stoji 10 minut.
Odcedite vloženo koruzo in grah in oboje primešajte kuskusu. Porazdelite ga po skodelicah, prekrijte s koščki tune ter okrasite z olivami in malce čebule.
Prelijte s pomako iz jogurta, preostale čebule, gorčice, soli in popra.
Krompir z mlado čebulo
Sestavine za 4 osebe:
- 1,5 kg mladega krompirja
- 100 g stročjega graha
- 500 g zelenih špargljev
- 1 šop mlade čebule
- 2 žlici masla
- sol
Za omako:
- 2 rumenjaka
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 žlica limonovega soka
- 1 jušna kocka (stopljena v majhni količini vode)
- 100 ml olivnega olja
- sol

Priprava:
Krompir dobro operite, iz njega izrežite kroglice in jih skuhajte v vreli slani vodi. V drugem loncu zavrite slano vodo. Očistite stročji grah, špargljem pa odrežite olesenele dele. V vrelo vodo najprej stresite stročji grah, nato dodajte šparglje in jih kuhajte 2 minuti. Na koncu dodajte še bele dele mlade čebule, ki ste jih prej po dolgem prepolovili. Zelenjavo vzemite iz vode, jo ohladite v ledeno mrzli vodi in nato odcedite.
V kovinski skledi stepite rumenjaka, kis, limonov sok in juho (ali vodo). Skledo denite nad lonec z vročo vodo in mešanico penasto stepite nad vročo vodno kopeljo. Na koncu dodajte še olje. Če je omaka pregosta, počasi dodajte še malo vrele vode.
Kuhani zelenjavi dodajte maslo in jo malce segrejte. Kuhan krompir odcedite, ga porazdelite po krožnikih in ga prelijte z omako, ki ste jo začinili z zelenimi čebulnimi obročki in soljo.
Nadevan krompir
Sestavine za 4 osebe:
- 4 veliki krompirji
- 150 g slanine
- 4 mlade čebule
- 250 g ovčjega kremnega sira
- drobnjak
- sol, sveže mlet poper
- cvetovi borage

Priprava:
Krompirje ostrgajte in jih do mehkega skuhajte v vodi. Nato jih po dolgem prepolovite, malce izdolbite in izdolbeno prihranite za pozneje.
Slanino drobno sesekljajte in jo popražite. Dodajte izdolbene dele krompirja in sesekljano čebulo. Vse skupaj popražite, ko pa se malce ohladi, dodajte še kremni sir, drobnjak, sol in poper. Napolnite krompirje, jih potresite z drobnjakom in okrasite s cvetovi borage.
Ramstek s prepeličjimi jajci
Sestavine za 2 osebi:
- 2 ramsteka (3 cm debela)
- barvita poprova zrna
- morska sol
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica konjaka
- 3 žlice olivnega olja
- 6 prepeličjih jajc
- 2 češnjeva paradižnika
- 4 žlice zamrznjenega graha
- 15 g masla
- peteršilj
- pečen krompir

Priprava:
Meso lahno potolcite z dlanjo, ga začinite s soljo in poprom ter čez noč položite v skledo, v kateri ste zmešali dve žlici olja, limonov sok in konjak.
Prepeličja jajca tri minute kuhajte v vreli vodi, jih nato ohladite in olupite. Izmenjaje s paradižniki jih nataknite na nabodala. Grah prelijte z malce vode, ga podušite in nato dodajte maslo, sol in poper.
Segrejte ponev, jo premažite z oljem in zrezka pecite 3-4 minute z vsake strani. Ponev odstavite in meso pustite stati 2-3 minute. Krompir porazdelite po krožnikih, zrezke zarežite in jih razprite ter položite na krompir. Potresite z grahom in dodajte nabodala. Postrezite z različnimi hladnimi omakami.
Pomladanski sončki
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g masla
- 130 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 3 jajca
- 2 žlici ruma
- 3 žlice kisle smetane
- 500 g moke
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- ščepec soli
- olje za cvrenje
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu in vaniljev sladkor

Priprava:
Zmehčano maslo penasto stepite s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem, postopoma dodajte jajca, rum in smetano in vse skupaj gladko stepite. Dodajte presejano moko s pecilnim praškom in soljo. Testo zavijte v folijo za živila in ga za eno uro postavite v hladilnik.
Testo na pomokani delovni površini razvaljajte 4 mm debelo in iz njega izrežite kroge. Sredi vsakega izrežite še manjši krogec in večkrat zarežite v robove (oblikujte žarke).
Oblikovane kroge z obeh strani zlato ocvrite v olju in jih odcedite na papirnati brisači. Potresite s sladkorjem v prahu z vaniljevim sladkorjem.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se