Recepti s čemažem, ki vedno navdušijo
Nikoli nas ne razočara. Vsako pomlad nas v gozdu pričaka preproga nežnih zelenih lističev, ki dišijo po česnu.

To je seveda čemaž, še kako dobrodošla rastlina, ki (kakšno naključje!) v izobilju uspeva ravno po pustnem rajanju s krofi ter pred veliko nočjo, ko se mize spet šibijo pod dobrotami. Narava pač ve, da vmes potrebujemo nekaj lažjega in zdravega, a še vedno zelo okusnega.
Opozorilo!
Čemaž nabirajte samo, če ga dobro poznate! Zamenjava z jesenskim podleskom ali šmarnico je smrtno nevarna!
Čemaževa kremna juha s poširanim jajcem
Sestavine:
- 2 šalotki
- 1 krompir
- 2 žlici masla
- 100 ml suhega belega vina
- 500 ml piščančje juhe
- 2 skodelici čemaža
- 100 ml smetane za kuhanje
- mlet črni poper
Za poširanje jajc:
- 500 ml vode
- 50 ml kisa
- sol
- 4 jajca
Priprava:
Šalotko in krompir olupimo ter na drobno narežemo. V loncu stopimo maslo ter na njem na kratko popražimo šalotko in krompir. Nato prilijemo vino, zavremo, dodamo jušno osnovo in kuhamo, dokler krompir ne postane mehak. Čemaž na drobno nasekljamo.
V osnovo prilijemo smetano, dodamo nasekljan čemaž in vse skupaj kuhamo še približno 3 minute. Nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom.
Pripravimo poširana jajca. V kozico nalijemo vodo in kis, rahlo solimo ter zavremo. Nato temperaturo znižamo, z metlico ustvarimo vrtinec in vanj ubijemo jajce. Rumenjak se bo lepo ovil v beljak. Jajce kuhamo približno 3 minute, nato ga s penovko vzamemo iz vode in prestavimo v krožnik. Vsako jajce skuhamo posebej. Na krožnike razdelimo poširana jajca, jih prelijemo z juho in postrežemo s hrustljavim kosom kruha.
Ljudska medicina nas uči, da čemaž čisti telo (krvni obrok, prebavila in dihalne poti). Ni pa treba pretiravati z njim. Že nekaj sesekljanih listov bo popestrilo okus solate in drugih jedi.
Čemaževa pletenka
Sestavine:
- 160 ml mleka
- 20 g svežega kvasa
- ½ žličke sladkorja v prahu
- 300 g navadne moke
- 1 žlička soli,
- 30 g olivnega olja
Nadev:
- 50 g svežih listov čemaža
- 100 ml oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 30 g pinjol (ali olupljenih mandljev)
- ½ čajne žličke soli
- 6 žlic na drobno naribanega parmezan

Priprava:
V skledi zmešajte polovico mlačnega mleka, kvas, sladkor in 3 žlice moke. Pustite vzhajati na toplem mestu. V skledo presejete moko in sol, dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno mleko ter zgnetite mehko testo. Na koncu vanj vmešajte olje, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati.
V mešalnik dajte nasekljane liste čemaža, olje, nasekljan česen, oreščke in sol ter vse skupaj zmešajte v pesto. Na koncu vmešajte parmezan.
Testo razdelite na polovico. Vsak kos razvaljajte v pravokotnik, debeline približno 3 mm, in ga premažite s pestom (ob robovih pustite približno 2 cm širok nepokrit rob). Testo zvijte v rolico, konce stisnite in z ostrim nožem vzdolžno prerežite na pol (za lažje rezanje lahko zavito testo za 30 minut postavite v zamrzovalnik).
Testo dajte na peki papir, spletite s prerezano stranjo navzgor in konce čvrsto stisnite skupaj. Obe pletenici prestavite na pekač, premažite z olivnim oljem, pokrijte in pustite vzhajati 20 minut na toplem mestu. Nato dajte v pečico, segreto na 190 °C, in pecite do zlatorjave barve približno 30 minut.
Pečena jajca s čemažem
Sestavine:
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 50 g masla
- 200 ml smetane za kuhanje
- 250 g čemaža
- 100 g parmezana
- sol
- mlet črni poper
- 4 jajca
- kruh

Priprava:
Čebulo in česen olupite ter na drobno sesekljajte. V kozici segrejte maslo ter prepražite čebulo in česen. Prilijte smetano in kuhajte na majhnem ognju približno 10 minut. Nato vmešajte čemaž in nariban parmezan. Zmes začinite s soljo in poprom, razdelite v posodice, dodajte jajca in pecite v pečici pri 190 °C 15 minut. Postrezite s kruhom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se