Recept: dofineški krompir, kot ga pripravi pevka Nastja Vodenik
Krompir običajno dojemamo kot prilogo preostalim jedem, kar pa nikakor ne drži, kadar ga pripravlja Nastja Vodenik, pevka in umetnica ličenja.

Njen dofineški krompir je vedno zvezda na mizi in med gosti povzroči veliko prikimavanja, zadovoljnega cmokanja in prošenj za recept. Z veseljem ga je dala tudi nam.

Sestavine
- 1 kg krompirja
- 250 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 3 stroki česna
- 1 žlička soli
- 2 ščepca popra
- 120 g naribanega sira (edamec, mocarela, parmezan)
- košček masla
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Krompir olupimo, očistimo, temeljito operemo in narežemo na tanke lističe (kot za čips). Pekač namastimo s koščkom masla. Česen olupimo in stremo z nožem.
2. Na kuhalnik pristavimo lonec s smetano in mlekom. Dodamo krompirjeve lističe, strt česen, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo 5 minut. Krompirjeve lističe med kuhanjem večkrat nežno premešamo, da se ne sprimejo skupaj in ne primejo na dno lonca.
3. Vso vsebino iz lonca prestavimo v pekač. Po vrhu potrosimo nariban sir, nato pa pekač za 40 do 50 minut potisnemo v ogreto pečico. Ko se krompir povrh lepo zlato rjavo zapeče, pekač vzamemo iz pečice in jed postrežemo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 12, 25. marec 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
