Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ne boste verjeli, a to ni čokoladna sladica (pa recept, seveda)


V. Meško / revija Jana
7. 2. 2025, 13.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

V. M.
Sladica, ki si jo lahko privoščijo tudi sladokusci z omejitvami. (Foto: V. M.)

Glavni zvezdi temno rjavega biskvita z gostim prelivom sta ajda in datlji. Ne, ne šalimo se. Okus vas zanima? Kot čokoladne sanje!

V. M.
Pred vami je sladica, ki je na pogled bolj čokoladna od čokolade same, a v njej, razen malce kakava, ni niti koščka čokolade. (Foto: V. M.)

V. M.
Iz datljev lahko pripravite preliv, ki ima teksturo goste, mazave kreme. (Foto: Pexels)

»Kaj bi dal, da bi lahko pojedel čokoladno torto,« je potarnal soprog, ki velja za največjega čokoholika daleč naokoli. Žal ima zadnja leta ob zaužitju čokolade tako hude zdravstvene nevšečnosti, da se je moral posloviti tudi od prilagojenih izdelkov. In tako sem se lotila brkljanja po recepturah in snovanja sladice, s katero se bo lahko brez skrbi posladkal. Mi je uspelo? Je! Pa je bil zadovoljen? No, v enem tednu sem sladico spekla štirikrat, tako zelo mu je šla v slast! V tej naši inačici tortice sicer uživa vsa družina, najbolj pa smo navdušeni nad prelivom iz datljev, ki ima teksturo goste, mazave kreme.

Kaj potrebujemo?


Sestavine za biskvit:

100 g ajdove kaše
100 g sladkorja
15 g masla brez laktoze
3 jajca
40 g moke
1 pecilni prašek
limonina lupinica
30 g bio kakava v prahu (brez sledi mleka)

Ljubitelji slajših sladic dodajte sladkor po okusu

Sestavine za preliv:

razkoščičeni datlji
dve zvrhani žlici masla brez laktoze
3 čajne žličke sladkorja v prahu
ščepec cimeta
3 jušne žlice bio kakava v prahu (brez sledi mleka)
vrečka želatine v prahu


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.