Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 4 min.

Odlične korejske jedi na domač način


Tina Lucu/Revija Liza Maja
28. 4. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vse bolj priljubljena korejska kuhinja temelji na rižu, sveži zelenjavi, tofuju, začimbah in slovitem kimčiju.

Korejske zelenjavne palačinke (yachaejeon)
Profimedia
Korejske zelenjavne palačinke (yachaejeon)

Zadnja leta svoje mesto v svetu in tudi v Sloveniji dobiva tudi korejska kuhinja, ki je očarljiva mešanica pekočega in kislega.

Korejske zelenjavne palačinke (yachaejeon) 

Porcije: 4

Sestavine:

  • 1 skodelica navadne moke
  • 1 žlica škroba
  • sol
  • ¼ glave belega zelja
  • 2 korenčka
  • 1 bučka
  • 4 spomladanske čebule
  • 2 gobi
  • repično olje za cvrtje

Za omako:

  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici vode
  • 1 žlica trsnega sladkorja
  • 1 žlica riževega kisa
  • ½ žlice sezamovega olja
  • 1 žlica sezamovih semen

Priprava:

V skledi z metlico stepite moko, 1 skodelico vode, škrob in sol. Zelje, korenje, bučke in spomladansko čebulo narežite na dolge tanke rezance, gobe narežite na rezine in vse skupaj zmešajte v skledi s pripravljenim testom.

V ponvi segrejte olje in vanj dajte približno četrtino mešanice, jo razporedite v tanko plast in jo na obeh straneh ocvrite do zlate barve in hrustljavosti. Odcedite na papirnati brisači. V skledi zmešajte vse sestavine za omako. Pripravljene palačinke postrezite z omako za pomakanje.

Preberite tudi:

Korejski ocvrti rezanci (japchae)

Porcije: 4

Sestavine:

  • 100 g šitak, na tanko narezanih
  • 100 g gob, na tanko narezanih
  • 120 g mlade špinače
  • 250 g steklenih korejskih rezancev iz sladkega krompirjevega škroba
  • rastlinsko olje po potrebi
  • 1 čebula, narezana na tanke rezine
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • 1 velik korenček, narezan na rezance
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove

Za marinado:

  • 4 žlice sojine omake
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica sezamovega olja
  • sveže mleti črni poper
  • sol

Za zaključek:

  • sezamovo olje
  • sezamova semena
  • spomladanska čebula
Korejski ocvrti rezanci (japchae)
Profimedia
Korejski ocvrti rezanci (japchae)

Priprava:

Zmešajte vse sestavine za marinado. Narezane gobe dajte v skledo, dodajte 1 žlico marinade, premešajte in postavite na stran. Špinačo prelijte z vrelo vodo, da ovene, in jo ohladite s tekočo vodo. Iztisnite tekočino in jo dajte v skledo.

V loncu zavrite vodo, dodajte rezance in jih kuhajte približno 6-7 minut, odcedite in ohladite s hladno vodo, dodajte v skledo s preostalo marinado, premešajte in odstavite.

V ponvi segrejte približno 3 žlice olja, dodajte sesekljano čebulo s ščepcem soli in jo dušite, dokler se ne zmehča, tik pred koncem dodajte sesekljan česen. Ocvrto čebulo in česen prenesite v skledo s špinačo. Postopek ponovite s korenčkom, papriko in nazadnje z gobami in marinado.

V ponev po potrebi dodajte olje, dodajte rezance z marinado in jih dušite 2-3 minute, nato jih dodajte špinači. Na koncu vse skupaj pokapajte s sezamovim oljem, potresite s semeni in premešajte. Okrasite lahko s sesekljano spomladansko čebulo.

Korejski ocvrti svinjski kotlet (donkatsu)

Porcije: 4

Sestavine:

Za omako:

  • 2 žlici kečapa
  • 2 žlici worcesterske omake
  • 1 žlica ostrigine omake
  • 2 žlički sladkorja

Za solato:

  • 300 g listov zelja

Za meso:

  • 100 g navadne moke
  • sol
  • mleti črni poper
  • 4 svinjski kotleti
  • 1 stepeno jajce
  • 200 g panko drobtin
  • rastlinsko olje za cvrtje
  • spomladanska čebula za postrežbo
Korejski ocvrti svinjski kotlet (donkatsu)
Profimedia
Korejski ocvrti svinjski kotlet (donkatsu)

Priprava:

V skledi zmešajte vse sestavine za omako. Po potrebi dodajte malo vode. Liste zelja za 30 minut namočite v hladni vodi, odcedite in osušite. Odstranite sredinsko steblo in z ostrim nožem liste narežite na rezance. Narezano zelje pokrijte s folijo za živila in ga postavite na stran. V skledi zmešajte moko, sol in poper.

Meso potopite in ga obložite z začinjeno moko, jajcem in drobtinami panko. Pripravljene rezine na višji plasti olja na obeh straneh zlato rjavo ocvrite in jih odcedite na papirnati brisači.

Pripravljene rezine narežite na približno 1 cm debele rezine. Postrezite jih s pripravljeno omako in zeljem. Posujte z nasekljano spomladansko čebulo.

Piščančje perutničke z medom in ingverjem

Porcije: 4

Sestavine:

  • 3 cm svežega ingverja
  • 100 g medu
  • 120 ml sojine omake
  • 1 žlica posušenega timijana
  • ½ žličke čilija
  • sok 1 limete
  • 1 kg piščančjih kril

Za zaključek:

  • 1 kos spomladanske čebule
  • beli sezam
Piščančje perutničke z medom in ingverjem
Profimedia
Piščančje perutničke z medom in ingverjem

Priprava:

Ingver zmeljite in zmešajte z medom, sojino omako, sesekljanim timijanom, čilijem in limetinim sokom. Piščančje perutničke temeljito premažite s pripravljeno marinado in pustite marinirati čez noč v hladilniku. Pred pripravo perutničk počakajte, da se ohladijo na sobno temperaturo.

Marinirane perutničke položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih približno 30 minut pecite v predhodno ogreti pečici pri 165 °C. Proti koncu pečenja jih premažite s preostalo marinado in vključite funkcijo žara. Nekaj minut pecite na žaru, da postanejo hrustljavi. Postrezite jih potresene z drobno sesekljano spomladansko čebulo in sezamovimi semeni.

Domača svinjina dim sum

Porcij: 4

Sestavine:

Za testo:

  • 130 g navadne moke
  • 2 žlici masti

Za nadev:

  • 60 g korenja
  • 60 g bučk
  • 2 spomladanski čebuli
  • 1 žlica masti
  • 300 g mlete svinjine
  • 1 strok česna
  • 3 žlice ribje omake
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 vejica koriandra
  • sol po okusu

Za omako:

  • 5 šalotk
  • 50 g ingverja
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 2 cela cimeta
  • 2 zvezdasta janeža
  • 1 žlička ribje omake
  • 8 žličk sojine omake

Za zaključek:

  • sezamova semena
  • spomladanska čebula
dim sum
Profimedia
Domača svinjina dim sum

Priprava:

Moko presejete v skledo in vanjo vmešajte svinjsko mast. Prilijte 100 ml vode in temeljito pregnetite v gladko, nelepljivo testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga za 2 uri postavite v hladilnik.

Olupljeno korenje in bučke z lupilnikom narežite na rezine, z nožem pa jih narežite na kocke. Čebulo drobno sesekljajte. Korenje prepražite na masti.

Čez nekaj časa dodajte meso, pražite 10 minut in vmešajte čebulo, česen in narezane bučke. Na koncu zmesi dodajte omake in vmešajte sesekljan koriander. Začinite s soljo.

Šalotko narežite na rezine. Ingver olupite in drobno nasekljajte. Šalotko in ingver 15 minut pražite na 3 žlicah sezamovega olja. Prilijte juho.

Dodajte začimbe in omake ter kuhajte približno 20 minut pri nizki temperaturi. Testo razvaljajte in izrežite kroge. Na sredino položite nadev, robove pa prepognite čez vrh in zavijte.

Knedlje navlažite in jih povaljajte v sezamovih semenih. Razporedite jih po ponvi, prelijte z vodo, pokrijte in kuhajte 5 minut. Prilijte omako in kuhajte še 5 minut. Potresite z mlado čebulo. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.