
Marmorirani čokoladni rjavčki
Ti rjavčki na zabavi ne smejo manjkati!
Marmorirani čokoladni rjavčki
Ti rjavčki na zabavi ne smejo manjkati!

Sestavine
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- 200 g bele čokolade
- 250 g masla
- 300 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 140 g moke
- maslo za model

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- 200 g bele čokolade
- 250 g masla
- 300 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 140 g moke
- maslo za model
Postopek
Kvadratni model velikosti 23 cm namastimo z maslom. Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo narežemo na kocke. Obe čokoladi nasekljamo. Belo čokolado damo v večjo skledo in ji dodamo polovico masla, v drugo skledo damo temno čokolado in preostalo maslo. Vsako čokolado posebej raztopimo nad soparo, vmes pa neprestano mešamo, da dobimo homogeno mešanico.
V vsako skledo dodamo še po 150 g sladkorja in po 2 razžvrkljani jajci. Dobro stepemo, da dobimo gladko mešanico. Zdaj v temno čokoladno mešanico vmešamo 50 g moke, v svetlo pa 90 g.
Obe mešanici z žlico izmenično nalagamo v model tako, da eni žlici temnega testa z drugo žlico priložimo žlico svetlega testa. Ko pokrijemo dno pekača, z žlico svetlega testa prekrijemo temno testo, svetlo testo pa z žlico temnega. Ko končamo, z leseno palčko nekajkrat potegnemo skozi testo v modlu, da dobimo marmoriran vzorec.
Pečemo 35 minut oziroma tako dolgo, da se skorjica belega vzorca na pecivu zlato obarva. Pecivo ohladimo in razrežemo na 16 kosov. Rjavčke lahko hranimo v nepredušno zaprti posodi do 3 dni, v zamrzovalniku pa do enega meseca.