© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo


Uredništvo
22. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

grska solata.jpg
Profimedia
Grška solata

Sveže sezonske sestavine, olivno olje ter široka uporaba aromatičnih zelišč in začimb so osnovne značilnosti grške kuhinje, ki jedce po vsem svetu navdušuje s preprostimi, svežimi in okusnimi jedmi. Nekaj najbolj priljubljenih in svetovno znanih grških specialitet vam ponujamo v nadaljevanju!

Grška solata

Sestavine:

  • 2 papriki (različne barve)
  • 2 rdeči čebuli
  • 4 paradižniki
  • 1 kumara
  • 150 g črnih oliv
  • 200 g sira feta
  • 2 žlici vinskega kisa ali limoninega soka
  • 4-5 žlic deviškega olivnega olja
  • sol, zdrobljen poper

Priprava:

Operemo in očistimo zelenjavo. Čebulo narežemo na trakove, preostalo zelenjavo narežemo na večje kose. Vse damo v skledo, dodamo olive in feto. Solato prelijemo s kisom (ali limoninim sokom) in olivnim oljem. Začinimo z zdrobljenim poprom in po potrebi rahlo posolimo (feta je slana).

Polnjeni krompir po grško

Sestavine:

  • 8 velikih krompirjev
  • olivno olje za pekač
  • 1 čebula
  • 2 žlici olja
  • 500 g mletega mesa
  • sol in poper
  • italijanske začimbe
  • posušeni origano in bazilika
  • 1 majhna paradižnikova mezga
  • 50 g parmezana

Za omako tzatziki:

  • 1 kumara
  • sol
  • 1 strok česna
  • 1 kremni jogurt
  • 1 kisla smetana
  • sveže mlet poper
  • koper
Polnjeni krompir po grško.jpg
Profimedia
Polnjeni krompir po grško

Priprava:

Krompirja ne lupimo, samo dobro operemo. Razrežemo ga po dolžini. Iz folije oblikujemo sklede, jih namastimo z oljem in na vrh položimo krompir. Damo v pečico in pečemo pri 200 °C približno 20 minut.

Medtem na drobno nasekljamo čebulo, jo prepražimo na olju, dodamo mleto meso in med nenehnim mešanjem pražimo približno 10 minut. Začinimo s soljo, poprom, zelišči, dodamo mezgo in drobno naribani parmezan.

Izdolbemo krompir, napolnimo ga s pripravljeno mesno mešanico in pečemo še 10 minut. Kumaro na drobno naribamo, solimo in pustimo, da spusti vodo. Odcedimo in zmešamo s strtim česnom, jogurtom, kislo smetano, poprom in drobno sesekljanim koprom. Na pečeni krompir damo merico ohlajenega tzatzikija.

Mesne kroglice (kefti) z grško solato

Sestavine za 4 osebe::

  • 5 rezin belega kruha
  • 600 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine)
  • 1 čebula
  • 1 jajce
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja + za posipanje
  • 2 žlici sesekljane mete
  • 1 žlica sesekljanega origana
  • 2 stroka česna
  • sok 1 limone
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sol
  • rastlinsko olje za cvrtje

Za grško solato:

  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 1 solatna kumara
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rdeča čebula
  • 100 g črnih oliv brez koščic
  • 40 ml olivnega olja
  • 40 ml rdečega vinskega kisa
  • sol, mlet črni poper
  • 200 g sira feta
Mesne kroglice (kefti) z grško solato.jpg
Profimedia
Mesne kroglice (kefti) z grško solato

Priprava:

Rezinam kruha odrežemo skorjo, jih razdrobimo, navlažimo s 60 ml vode in pustimo stati 3 minute. Nato iztisnemo odvečno tekočino in kruh na drobno nasekljamo. Zmešamo z mletim mesom, drobno sesekljano čebulo, stepenim jajcem, zelišči, strtim česnom, limoninim sokom, muškatnim oreščkom in soljo. Dobro premešamo.

Iz mešanice oblikujemo manjše kroglice, ki jih na vročem olju pražimo do zlate barve. Položimo jih na papirnate brisače in pustimo, da vpijejo odvečno maščobo.

Paradižnik operemo in prerežemo na pol. Kumaro olupimo in narežemo na kocke. Papriko in čebulo očistimo in narežemo na trakove. Pripravljeno zelenjavo z olivami damo v skledo in pokapamo z mešanico olja, kisa, soli in popra. Na koncu dodamo na kocke narezani sir. Kefte razdelimo na krožnike, okrasimo s peteršiljem in postrežemo skupaj s solato in na primer popečenim pita kruhom.

Goveji stifado

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g govedine
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol, mlet črni poper
  • 200 g čebule + 150 g manjše čebule
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 cela cimeta
  • 300 ml rdečega vina
  • 2 vejici timijana + za okras
  • 250 ml steriliziranega paradižnika
  • 200 g paradižnika
  • 1 žlica rastlinskega olja
Goveji stifado.jpg
Profimedia
Goveji stifado

Priprava:

Govedino narežemo na večje kocke. V loncu segrejemo olivno olje in na njem na hitro popečemo meso. Začinimo s soljo in poprom.

Večjo čebulo in česen očistimo in sesekljamo na večje kose. Dodamo mesu. Dodamo lovorov list in cimet ter popražimo. Prilijemo rdeče vino, dodamo timijan in sterilizirani paradižnik. Dušimo približno 2 uri.

Paradižnik potopimo v vročo vodo in olupimo. Paradižnike narežemo na četrtine in odstranimo semena. Manjšo čebulo očistimo in prepražimo na rastlinskem olju.

Ko se meso začne mehčati, omaki dodamo koščke paradižnika in praženo čebulo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Na koncu lahko stifado okrasimo s sesekljano mlado čebulo in timijanom. Postrežemo npr. s parjenim rižem.

Z rižem polnjeni paradižniki

Sestavine za 4 osebe: 

  • 4 veliki paradižniki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čebula
  • 150 g dolgozrnatega riža
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 1 žlica sesekljanih listov mete
  • sol, sveže mlet črni poper
Z rižem polnjeni paradižniki.jpg
Profimedia
Z rižem polnjeni paradižniki

Priprava:

Iz paradižnika izrežemo vršičke, z žlico izdolbemo meso in ga narežemo na manjše koščke. V loncu na olivnem olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Dodamo sesekljano paradižnikovo meso in pražimo, da se zmehča.

Dodamo riž, paradižnikovo mezgo in sesekljana zelišča. Dodamo 200 ml vode, začinimo s soljo in poprom ter počakamo, da riž vpije vso tekočino.

Votle paradižnike nato napolnimo z riževo mešanico, jih pokrijemo z odrezanimi vršički in pečemo v pečici na 200 °C približno 20 minut.

Grška piščančja juha avgolemono

Sestavine: 

  • 200 g piščančjih prsi
  • piščančje kosti za juho
  • sol
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 čebuli
  • 100 g riža arborio
  • sok 2 limon
  • 4 rumenjaki
  • ščepec posušenega čilija
  • olivno olje
  • svež koper za okras
Grška piščančja juha avgolemono.jpg
Profimedia
Grška piščančja juha avgolemono

Priprava:

Piščančje prsi in kosti damo v 1,5 litra slane vode. Dodamo česen, lovorov list in na četrtine narezano čebulo. Vse skupaj zavremo.

Kuhamo vsaj eno uro, nato odstranimo meso in kosti kuhamo še eno uro. Na koncu juho odcedimo v manjšo ponev. Dodamo riž in kuhamo 15-20 minut.

Limonin sok zmešamo z rumenjaki, dodamo juhi, zavremo in nato izklopimo. Začinimo s soljo in ščepcem čilija.

Piščančje prsi narežemo na koščke. Prepražimo jih v ponvi na olivnem olju in dodamo juhi. Okrasimo lahko s svežim koprom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.