Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Flancati: recept, ki vedno uspe


Tina Lucu/Revija Liza Maja
17. 2. 2025, 14.30
Posodobljeno
18. 02. 2025 · 18:05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Shutterstock
Ocvrti krhki flancati (Foto: Shutterstock)

Ni pravega pusta brez pustnih dobrot, tudi flancatov, ki jih Slovenci obožujemo.

##IMAGE-4095114##

Flancati so ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih pustnih sladic, ki navdušujejo s svojo hrustljavo zunanjostjo in mehko notranjostjo. Gre za ocvrto pecivo iz kvašenega ali krhkega testa, ki je običajno oblikovano v pravokotnike ali rombe z zarezo na sredini, skozi katero se del testa prepogne. Po cvrtju jih obilno posujemo s sladkorjem v prahu, kar jim doda prijetno sladkobo.

Ne glede na različico ostajajo flancati priljubljena sladica, ki s svojim preprostim, a okusnim receptom prinaša nostalgijo in sladke trenutke v vsak dom. Spodaj najdete recept za krhke flancate, ki vedno uspe.

Za 20 kosov krhkih flancatov potrebujete:

250 g moke
50 g sladkorja v prahu
50 g masla
2 rumenjaka
2 žlici belega vina
40 ml mleka
olje za cvrenje
sladkor v prahu

Priprava:

Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte zmehčano maslo, rumenjaka, belo vino in mleko ter zgnetite mehko in nelepljivo testo.

Zavijte ga v folijo za živila in ga 30 minut pustite počivati na sobni temperaturi.

Nato ga razvaljajte 2 mm debelo in izrežite majhne kvadratke. V vsakega trikrat zarežite.

Testo ocvrite v vročem olju, odcedite na papirnati brisači in flancate potresite s sladkorjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.