Kaj boste skuhali danes?
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Krompir narežemo na enako velike kose, v slani vodi skuhamo, odcedimo in pustimo v pečici pri 50 °C približno 30 minut, da vlaga izpari.
Pretlačimo ga s stiskalnico za krompir ali skozi sito za pasiranje. Pretlačen krompir ohladimo in hitro zmešamo z rumenjakom. Vmešamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo.
Slive operemo, osušimo, koščice iztisnemo iz sadežev s kuhalnico. Sladkorne kocke vstavimo v slive namesto koščic.
Iz testa naredimo na pomokani delovni površini svaljek in ga razrežemo na štirinajst koščkov. Koščke testa plosko stisnemo, obložimo s slivami in s pomokanimi rokami naredimo cmoke. Cmoke počasi kuhljamo v vreli slani vodi dobrih deset minut.
V primerni ponvi razpustimo maslo in drobtine zlato rumeno prepražimo. Cmoke poberemo s penovko iz vode. Dobro jih odcedimo, povaljamo v maslenih drobtinah in potresemo s sladkorjem v prahu. Vroče postrežemo.
Nasvet
Vročega pretlačenega krompirja ne smemo mešati z moko.
Krompirjevo testo zgnetemo čim hitreje, sicer bo premehko in se ga ne bo dalo oblikovati.
Dobro je narediti najprej en cmok za preizkus: če je testo premehko, mu dodamo še malo ostre moke ali zdroba, če je pretrdo, pa malo stopljenega masla.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz pečene paprike in paradižnika
Preprosta juha iz pečene paprike in paradižnika bo pripravljena, kot bi mignil
Najboljši vegi burgerji z mariniranim korenčkom
Najboljša izbira za prijatelje, ki jim je ljubša zelenjava.