
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.

Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Krompir narežemo na enako velike kose, v slani vodi skuhamo, odcedimo in pustimo v pečici pri 50 °C približno 30 minut, da vlaga izpari.
Pretlačimo ga s stiskalnico za krompir ali skozi sito za pasiranje. Pretlačen krompir ohladimo in hitro zmešamo z rumenjakom. Vmešamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo.
Slive operemo, osušimo, koščice iztisnemo iz sadežev s kuhalnico. Sladkorne kocke vstavimo v slive namesto koščic.
Iz testa naredimo na pomokani delovni površini svaljek in ga razrežemo na štirinajst koščkov. Koščke testa plosko stisnemo, obložimo s slivami in s pomokanimi rokami naredimo cmoke. Cmoke počasi kuhljamo v vreli slani vodi dobrih deset minut.
V primerni ponvi razpustimo maslo in drobtine zlato rumeno prepražimo. Cmoke poberemo s penovko iz vode. Dobro jih odcedimo, povaljamo v maslenih drobtinah in potresemo s sladkorjem v prahu. Vroče postrežemo.
Nasvet
Vročega pretlačenega krompirja ne smemo mešati z moko.
Krompirjevo testo zgnetemo čim hitreje, sicer bo premehko in se ga ne bo dalo oblikovati.
Dobro je narediti najprej en cmok za preizkus: če je testo premehko, mu dodamo še malo ostre moke ali zdroba, če je pretrdo, pa malo stopljenega masla.