Kaj boste skuhali danes?
Zloženka z jajčevci, krompirjem in kozjim sirom
Zloženka z jajčevci, krompirjem in kozjim sirom
Sestavine
- 3 jajčevci
- 5 podolgovatih paradižnikov
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- 500 g krompirja čvrste sorte
- 4 vejice limonskega timijana
- lupinica ½ neškropljene limone
- 175 g mehkega kozjega sira
- 100 g črnih oliv
Takole uživajo Italijani po službi
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 3 jajčevci
- 5 podolgovatih paradižnikov
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- 500 g krompirja čvrste sorte
- 4 vejice limonskega timijana
- lupinica ½ neškropljene limone
- 175 g mehkega kozjega sira
- 100 g črnih oliv
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Jajčevce po dolgem narežemo na tanke rezine, paradižnik pa na tanke kolobarje. Tudi čebulo zelo tanko narežemo, česen pa stremo.
V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem rjavo popečemo rezine jajčevcev po obeh straneh, nato temperaturo znižamo in pečemo še toliko časa, da se zmehčajo. Med pečenjem bo treba dodati še malo olja, a ne pretiravajte. (Rezine jajčevcev lahko spečemo tudi v pečici: premažemo jih z malo olja, položimo na pekač in pečemo kakih 15 minut; a tekstura bo malce drugačna, kot če jih spečemo v ponvi.) Med peko jih posolimo. Vsako porcijo pečenih rezin poberemo iz ponve in jih položimo na dvojno plast kuhinjske brisače.
V ponvi segrejemo še žlico olja in na njem na srednjem ognju čebulo pražimo 10 do 12 minut, nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut.
Krompir narežemo na zelo, zelo tanke rezine – najhitreje in najbolje bo šlo z mandolino.
Pekač namažemo z oljčnim oljem in vanj v plasteh naložimo zelenjavo: začnemo s polovico s krompirja, nadaljujemo s polovico jajčevcev, čebule in paradižnika. Plasti vsakič posujemo z lističi timijana, limonovo lupinico, nadrobljenim kozjim sirom, nasekljanimi olivami, solimo in popramo ter pokapamo z oljčnim oljem. Nato dodamo še eno plast jajčevcev, čebule in paradižnika ter vse druge dodatke, končamo pa s preostalim krompirjem, ki ga lično razporedimo po vrhu. Premažemo z oljčnim oljem in pečemo približno 50 minut. Zloženka mora biti mehka, krompir zgoraj pa tudi lepo zlato rjavo zapečen.