Kaj boste skuhali danes?
Piščančja enolončnica z lečo in gremolato
Enolončnica, da vas pogreje in pozdravi.
Piščančja enolončnica z lečo in gremolato
Enolončnica, da vas pogreje in pozdravi.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih kračic
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 6 žlic rdeče leče
- 400 g paradižnikove polpe (sesekljanega paradižnika)
- 1 kokošja jušna kocka
- sol
- poper
gremolata
- naribana lupina 1 bio limone
- 1 drobno sesekljan strok česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih kračic
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 6 žlic rdeče leče
- 400 g paradižnikove polpe (sesekljanega paradižnika)
- 1 kokošja jušna kocka
- sol
- poper
gremolata
- naribana lupina 1 bio limone
- 1 drobno sesekljan strok česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Postopek
V veliki kozici segrejemo polovico olja in kračice opečemo z vseh strani. Odložimo jih na pladenj, v kozico pa damo preostalo olje in čebulo. Pražimo jo 5 minut, nato dodamo lečo in paradižnikovo polpo. V pločevinko od polpe vlijemo vodo in še to zlijemo v kozico. V kozico vrnemo kračice, dodamo razdrobljeno jušno kocko, zavremo, temperaturo zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Če je treba, dodamo še malo vode. Solimo in popramo. Kozico odkrijemo in jed kuhamo odkrito še 10 minut, da se omaka nekoliko zgosti.
Sestavine za gremolato zmešamo in posujemo po kuhani enolončnici. Enolončnico postrežemo z domačim kruhom.
Nasvet
Gremolata je milanska zeliščna omaka ali le mešanica zelišč. Omaka je običajno sestavljena iz peteršilja, česna, limonove lupine in oljčnega olja. Naša gremolata je le zeliščni posip brez olja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet