
Kaj boste skuhali danes?
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate

Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Peso temeljito zdrgnemo in ji odrežemo koreninski del. Očiščene gomolje položimo na kos aluminijaste folije v pekaču, jih pomešamo z malo oljčnega olja, soli in popra ter folijo zapremo, vendar ne tesno, da bo lahko zrak krožil okrog zelenjave. Peso pečemo toliko časa, da se zmehča – to lahko traja od 30 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od velikosti.
Krompir do mehkega skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo ga, vrnemo v lonec in pokrijemo s pokrovko. Peso pustimo, da se malo ohladi, nato jo olupimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Semena kumine vsujemo v suho ponev in jih na srednji temperaturi popražimo, da zadišijo.
Peso in krompir razporedimo na servirni krožnik, nato priložimo še kepice skute ali mladega sira. Posujemo s kumino in peteršiljem, po potrebi dosolimo in popramo ter pobrizgamo z lanenim oljem.
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano