Kaj boste skuhali danes?
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem
Pisan krompir, kot ga še ne poznate
Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
- oljčno olje za peko
- 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
- 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
- 3 žličke semen kumine
- 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- laneno olje, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Peso temeljito zdrgnemo in ji odrežemo koreninski del. Očiščene gomolje položimo na kos aluminijaste folije v pekaču, jih pomešamo z malo oljčnega olja, soli in popra ter folijo zapremo, vendar ne tesno, da bo lahko zrak krožil okrog zelenjave. Peso pečemo toliko časa, da se zmehča – to lahko traja od 30 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od velikosti.
Krompir do mehkega skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo ga, vrnemo v lonec in pokrijemo s pokrovko. Peso pustimo, da se malo ohladi, nato jo olupimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Semena kumine vsujemo v suho ponev in jih na srednji temperaturi popražimo, da zadišijo.
Peso in krompir razporedimo na servirni krožnik, nato priložimo še kepice skute ali mladega sira. Posujemo s kumino in peteršiljem, po potrebi dosolimo in popramo ter pobrizgamo z lanenim oljem.
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.