© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem

Pisan krompir, kot ga še ne poznate

Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem

Pisan krompir, kot ga še ne poznate

Čas priprave 1 h 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Krompir in pesa s skuto, kumino in lanenim oljem

Sestavine

  • 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
  • oljčno olje za peko
  • 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
  • 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
  • 3 žličke semen kumine
  • 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • laneno olje, ko postrežemo
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 600 g majhnih gomoljev pese (temno ali svetlo rdečo, če jo dobimo)
  • oljčno olje za peko
  • 350 g majhnih gomoljev krompirja čvrste sorte
  • 200 g kozje ali kravje skute (ali mladega sira)
  • 3 žličke semen kumine
  • 1⁄2 žlice drobno sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • laneno olje, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Peso temeljito zdrgnemo in ji odrežemo koreninski del. Očiščene gomolje položimo na kos aluminijaste folije v pekaču, jih pomešamo z malo oljčnega olja, soli in popra ter folijo zapremo, vendar ne tesno, da bo lahko zrak krožil okrog zelenjave. Peso pečemo toliko časa, da se zmehča – to lahko traja od 30 minut do 1 ure in 15 minut, odvisno od velikosti.

2

Krompir do mehkega skuhamo v osoljenem kropu. Odcedimo ga, vrnemo v lonec in pokrijemo s pokrovko. Peso pustimo, da se malo ohladi, nato jo olupimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Semena kumine vsujemo v suho ponev in jih na srednji temperaturi popražimo, da zadišijo.

3

Peso in krompir razporedimo na servirni krožnik, nato priložimo še kepice skute ali mladega sira. Posujemo s kumino in peteršiljem, po potrebi dosolimo in popramo ter pobrizgamo z lanenim oljem.

Priljubljeni recepti

Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom

Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.

Srednje zahtevno

Daube provençale

Goveja enolončnica po provansalsko

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.