© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi

Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic

Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi

Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic

Čas priprave 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi

Sestavine

  • 300 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 300 g svežega ali zamrznjenega boba (bledo zelenih kožic ni treba odstraniti)
  • 4 žlice oljčnega ali sončničnega olja
  • 2 stroka česna
  • lupina 2 limon
  • sok 1 limone
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • morska sol in poper

ko postrežemo

  • 8 rezin kruha z drožmi
  • 125 g mehkega, mazavega kozjega sira
  • 50 g grahovih kalčkov (ali kalčkov vodne kreše)
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 300 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 300 g svežega ali zamrznjenega boba (bledo zelenih kožic ni treba odstraniti)
  • 4 žlice oljčnega ali sončničnega olja
  • 2 stroka česna
  • lupina 2 limon
  • sok 1 limone
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • morska sol in poper

ko postrežemo

  • 8 rezin kruha z drožmi
  • 125 g mehkega, mazavega kozjega sira
  • 50 g grahovih kalčkov (ali kalčkov vodne kreše)

Postopek

1

Če uporabljamo zamrznjen bob in grah, ga odmrznemo. Grah in bob stresemo v večjo kozico z vrelo slano vodo in kuhamo 3 minute. Nato ju odcedimo, ohladimo pod mrzlo vodo in spet dobro odcedimo.

2

Česen olupimo. V kozici segrejemo 4 žlice olja in dodamo česen. Pražimo ga 3 minute pri zelo nizki temperaturi, da se olje navzame arome česna, ta pa se zmehča, vendar ne spremeni barve. Nato olje in česen predenemo v vrček in pustimo, da se ohladita.

3

V multipraktiku na hitro zmeljemo grah, bob in skoraj vso limonovo lupino, nato po kapljicah vmešamo še česnovo olje. Dodamo stroka česna, skoraj ves limonov sok in žlico ekstra deviškega oljčnega olja. Zdaj bi moral multipraktik mešati pire brez težav, vendar namaz ne sme biti preveč gladek. Med mešanjem ga po potrebi postrgamo s sten multipraktika. Dobro začinimo – dodamo približno žličko morske soli in obilo črnega popra. Po okusu dodamo preostali limonov sok. Ko je pire narejen, ga preložimo v posodo, na vrhu oblikujemo vrtinec in pokapljamo s preostalim ekstra deviškim oljčnim oljem.

4

Kruhove rezine prerežemo na polovice. Tik preden postrežemo, jih popečemo in namažemo s kozjim sirom. Vsak kos kruha obložimo z zvrhano žlico pireja, pokapljamo s še malo oljčnega olja, potresemo s preostalo lupino limone in kančkom sveže zmletega črnega popra. Nazadnje potresemo z nekaj grahovimi kalčki in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.