Kaj boste skuhali danes?
Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto
Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto
Sestavine
- šopek špargljev
- 100 g svežega ali zamrznjenega boba
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn*
- 3 mlade čebulice
- majhen šopek mete
- 100 g vodne kreše
preliv
- sol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička belega vinskega kisa
- poper
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- šopek špargljev
- 100 g svežega ali zamrznjenega boba
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn*
- 3 mlade čebulice
- majhen šopek mete
- 100 g vodne kreše
preliv
- sol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička belega vinskega kisa
- poper
Postopek
Špargljem odrežemo olesenele konce in stebla pod kotom narežemo na 3 kose, enako narežemo očiščeno mlado čebulico, bobu pa odstranimo kožice. To najlažje naredimo tako, da bob v vreli vodi blanširamo pol minute, ga odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da preprečimo nadaljnje kuhanje. Iz zmehčane kožice nato preprosto s prsti iztisnemo zrna boba.
V velikem loncu zavremo osoljeno vodo, vanjo damo šparglje, spet zavremo, nato dodamo vse stročnice in mlado čebulico. Spet zavremo, nato odcedimo in na hitro ohladimo tako, da vse oplaknemo pod hladno tekočo vodo.
Zmešamo vse sestavine za preliv. Zelenjavo na velikem krožniku zmešamo z meto, vodno krešo in prelivom.
Nasvet
Če nimamo sojinih zrn, vzamemo malo več graha in boba.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!