
Kaj boste skuhali danes?
Jurčkove čokoladne kroglice z bučno kremo in jurčkovim čipsom
Presenetljiva kombinacija čokolade in jurčkov vas bo gotovo navdušila
Jurčkove čokoladne kroglice z bučno kremo in jurčkovim čipsom
Presenetljiva kombinacija čokolade in jurčkov vas bo gotovo navdušila

Sestavine
čokoladne kroglice z jurčki
- 50 g suhih jurčkov
- 5 dl sladke smetane
- 400 g temne čokolade
- 100 g bele čokolade
- ščepec soli
- 1 žlička masla
- 50 g drobljenih kakavovih zrn ali kakava v prahu
bučna krema
- 1 manjša buča hokaido
- 1⁄2 bio pomaranče
- ščep soli
- 1⁄4 žličke ingverja v prahu
- 1⁄4 žličke kardamoma v prahu
- 1⁄4 žličke kurkume
jurčkov čips
- 50 g sladkorja
- 1 srednje velik svež jurček
- 1 dl vode
- 2 žlici limonovega soka
hrustljavi žajbelj
- 15 srednje velikih žajbljevih listov
- sončnično olje

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
čokoladne kroglice z jurčki
- 50 g suhih jurčkov
- 5 dl sladke smetane
- 400 g temne čokolade
- 100 g bele čokolade
- ščepec soli
- 1 žlička masla
- 50 g drobljenih kakavovih zrn ali kakava v prahu
bučna krema
- 1 manjša buča hokaido
- 1⁄2 bio pomaranče
- ščep soli
- 1⁄4 žličke ingverja v prahu
- 1⁄4 žličke kardamoma v prahu
- 1⁄4 žličke kurkume
jurčkov čips
- 50 g sladkorja
- 1 srednje velik svež jurček
- 1 dl vode
- 2 žlici limonovega soka
hrustljavi žajbelj
- 15 srednje velikih žajbljevih listov
- sončnično olje
Postopek
Za čokoladne kroglice prekuhamo sladko smetano s suhimi jurčki in pustimo stati 5 minut. Tekočino precedimo (jurčke prihranimo) in smetano prelijemo čez obe čokoladi. Premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes. Primešamo še sol in maslo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro ohladimo.
Medtem pripravimo gobov prah: jurčke, ki smo jih prekuhali v smetani, posušimo v pečici, segreti na 90 °C, da so povsem suhi in hrustljavi. Nato jih sesekljamo z nožem ali jih z mešalcem zmeljemo v grob prah. Iz ohlajene čokoladne zmesi oblikujemo 25 manjših kroglic in jih povaljamo v mešanici kakava in gobovega prahu.
Za bučno kremo bučo olupimo in jo narežemo na večje kocke. V manjšem loncu združimo bučo, sok in lupinico pomaranče, sladkor, sol, ingver, kardamom in kurkumo. Dodamo toliko vode, da je buča pokrita, in jo kuhamo do mehkega. Nato jo zmeljemo v čim bolj gladko kremo, precedimo skozi fino cedilo in ohladimo.
Za jurčkov čips prevremo vodo, sladkor in limonov sok, da dobimo sirup. Jurčke očistimo in jih vzdolžno narežemo na 2 do 3 mm tanke rezine. Rezine za 1 minuto namočimo v rahlo ohlajen sirup, nato pa jih v eni plasti naložimo na pekač s papirjem za peko. Jurčke 12 ur oziroma kar čez noč sušimo v pečici, ogreti na 60 °C, da dobimo krhek čips.
Za hrustljavi žajbelj dobro osušene žajbljeve liste namočimo v sončnično olje in odcedimo odvečno količino. Čez manjši krožnik tesno napnemo prozorno kuhinjsko folijo. Nanjo položimo naoljene lističe tako, da so popolnoma izravnani in jih v 30-sekundnih intervalih pogrevamo v mikrovalovni pečici. Med vsakim intervalom liste obrnemo. Ko so povsem posušeni in hrustljavi, jih previdno odstranimo s folije in prihranimo.
Na krožnik položimo par kupčkov bučne kreme in vmes postavimo
5 čokoladnih kroglic. Nato dodamo še jurčkov čips in žajbelj ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krompirjev pire s karamelizirano šalotko
Slasten krompirjev pire kot priloga na nedeljskem kosilu.
Solata s pečeno peso in jajci
Vegetarijanska solata s kremastim prelivom in hrustljavimi lešniki je lahko tudi lahek samostojen obrok.