Kaj boste skuhali danes?
Pokrovače z jurčki in kostanjem
Kostanj, školjke in jurčki - kombinacija, ki vas bo presenetila in navdušila!
Pokrovače z jurčki in kostanjem
Kostanj, školjke in jurčki - kombinacija, ki vas bo presenetila in navdušila!
Sestavine
- 12 velikih pokrovač
- 85 g masla
- 1 majhna čebula
- 3 stroki česna
- 8 srednje velikih jurčkov (pribl. 400 g)
- 1,5 dl suhega belega vina
- 12 celih kuhanih kostanjev
- 8 velikih vejic timijana
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 12 velikih pokrovač
- 85 g masla
- 1 majhna čebula
- 3 stroki česna
- 8 srednje velikih jurčkov (pribl. 400 g)
- 1,5 dl suhega belega vina
- 12 celih kuhanih kostanjev
- 8 velikih vejic timijana
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- poper
Postopek
Pokrovače očistimo in jim odstranimo korale. Jurčke očistimo ter ločimo bete in klobuke. Bete narežemo na kose, klobuke pa razpolovimo. Kostanj olupimo. Dve timijanovi vejici pustimo celi, šestim pazljivo osmukamo lističe. Čebulo in česen drobno sesekljamo.
V srednje veliki kozici segrejemo polovico masla in na njem pražimo drobno sesekljana čebulo in česen 5 minut. Čebuli primešamo jurčkove bete, povečamo temperaturo in pražimo 2 minuti, da se obarvajo. Prilijemo vino in počakamo, da povre za polovico. Dodamo cele kostanje, 2 celi vejici timijana in 4 dl vode. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 40 minut.
V veliki ponvi segrejemo olje. Jurčkove klobuke s spodnjo stranjo navzdol razporedimo ob robu ponve, na sredino pa zložimo pokrovače. Na visoki temperaturi pečemo 1 minuto na vsaki strani, da se zlato rjavo obarvajo. Obrnemo in pečemo še 2 minuti. Posujemo s timijanovimi lističi, po želji solimo in popramo ter odstavimo.
Iz kozice odstranimo timijanovi vejici, dodamo pa drugo polovico masla. Jurčkove bete naložimo v 4 globoke krožnike, na vrh pa položimo klobuke in pokrovače.